Societat 13/09/2017

Una falsa alarma terrorista obliga a desallotjar la Sagrada Família

Un ampli dispositiu antiterrorista desallotja comerços i confina veïns de la zona del temple mentre els Tedax treballaven

Elena Freixa / Marta Terrasa
3 min
El dispositiu que ha acordonat la Sagrada Família

BarcelonaUna falsa alarma terrorista va obligar ahir al vespre a desallotjar els voltants de la Sagrada Família durant unes hores. Els Mossos d’Esquadra van tallar carrers de l’entorn, van desallotjar comerços i van instar els veïns a confinar-se a casa mentre comprovaven una furgoneta sospitosa. Mentre l’equip dels Tedax feia les comprovacions al vehicle, es va acordonar la zona i es va tancar l’estació del metro de Sagrada Família. Els combois de la línia 2 i de la 5 passaven sense aturar-se per aquesta estació.

L’alarma, que finalment es va confirmar que era falsa, la va desencadenar una furgoneta que va aixecar les sospites d’agents a la zona. Una patrulla va obligar el vehicle a aturar-se i va identificar els seus dos ocupants, que no van quedar detinguts.

Nerviosisme i rumorologia

El desplegament policial i l’ampli perímetre acordonat en poca estona van generar rumors i nerviosisme a la zona. Intentar acostar-se a Sagrada Família enmig del núvol de llums blaves i sirenes era impossible i ningú sabia exactament què passava. En un primer moment, els vehicles aturats pels talls de trànsit van començar a tocar el clàxon i alguns conductors malhumorats per l’embús de trànsit van començar a saltar-se contínues i fins i tot a travessar algun pas de vianants contra direcció.

Els curiosos van aturar-se al costat del cordó policial situat al carrer València, a dos carrers de distància del lloc on s’estaven fent les comprovacions. Alguns establiments, com el restaurant Tropicalissima, van abaixar quasi del tot les persianes amb els clients a dins, mentre que d’altres, com la barberia Ballester, semblaven aliens a l’enrenou de fora i mantenien en funcionament les maquinetes d’afaitar.

Els trípodes de les càmeres i els curiosos van aplegar-se rere el cordó policial del dispositiu. Quan les càmeres van captar els dos homes que els Mossos s’enduien per identificar-los, un dels curiosos va insultar-los. Semblava que els agents se’ls enduien emmanillats, però no era així. Els portaven subjectes amb les mans a l’esquena per identificar-los, van aclarir els Mossos a l’ARA. La subjecció era una mesura preventiva per evitar intents de fuga o alguna reacció violenta.

Els Mossos havien reforçat ahir durant tot el dia la presència policial en diferents punts de la ciutat. El motiu era un avís de baixa fiabilitat rebut i que va obligar a enfortir la vigilància en plena alerta antiterrorista de nivell 4 sobre 5 a Catalunya. Fonts policials van concretar a l’ARA que es tractava d’una “amenaça genèrica” que afectava cinc o sis països d’Europa, però no van donar més concrecions.

Fruit de l’avís, es van reforçar les zones més vulnerables, com ara edificis emblemàtics com la Sagrada Família. També, però, hi va haver més controls a la ciutat i als accessos a Barcelona, que van patir cues de trànsit importants durant la tarda.

Retencions en moltes vies

Els Mossos d’Esquadra van desplegar controls policials antiterroristes en algunes de les principals carreteres de Catalunya durant la tarda. Els dispositius van ser a les autopistes AP-7, C-16 -als túnels de Vallvidrera- i la C-33, i van causar retencions importants. En el cas de l’AP-7, les cues van superar els 12 quilòmetres i es van concentrar a l’altura de Martorell.

Els dispositius policials també van col·lapsar l’AP-7 a la Roca del Vallès en direcció a Tarragona i les cues es van repetir a la C-16 a Sant Cugat en direcció a Barcelona i a la C-33 a la Llagosta en direcció a Barcelona. Fonts dels Mossos van assegurar que tots els controls no obeïen a una operació concreta sinó al nivell d’alerta actual.

stats