La DO Terra Alta admet que el frau del vi pot passar factura

Els cellers temen per la imatge de la denominació, però també hi veuen una oportunitat per reivindicar-la

2 min
Un palet amb ampolles de vi d'una de les marques de Reserva de la Tierra que tindrien els distintius de garantia falsificats.

Corbera d'EbreLa DO Terra Alta, una de les denominacions d'origen afectades pel presumpte frau de l'empresa Reserva de la Tierra al vi, admet que el cas de les ampolles falsificades els ha passat factura. El president de la DO, Joan Arrufí, ha admès que les irregularitats han suposat "un cop" per a la marca, però està convençut que la detecció del frau és un símptoma que "s'estan fent les coses bé". Arrufí ha defensat la tasca dels serveis tècnics de les DO i dels seus consells reguladors "per tenir la valentia de denunciar" i ha afirmat que el consum de vi amb el segell d'una denominació "és garantia de qualitat" perquè passa per diverses anàlisis. Així, tot i el dany causat, Arrufí espera que també serveixi per "dignificar" la seva funció a l'hora de protegir el consumidor i el viticultor, perquè rebi preus justos pel raïm.

Els Mossos d'Esquadra van informar la setmana passada que, des del 2017, l'empresa que està sota sospita de frau hauria distribuït cada any entre 8 i 10 milions d'ampolles amb etiquetes falses de les DO Terra Alta, DO Montsant i la Denominació d'Origen Qualificada Priorat. Pel que fa a la DO Terra Alta, dels 8,5 milions d'ampolles que s'hi elaboren cada any legalment amb segell de la denominació, només 700.000 pertanyen a Reserva de la Tierra, segons Arrufí. En termes quantitatius, doncs, les ampolles fraudulentes podrien ser més que les que certifica la DO Terra Alta anualment. En aquesta DO els primers senyals que van alertar que alguna cosa no anava bé es remunten al 2018 i van derivar en l'obertura d'uns quants expedients –i la retirada del certificat de qualitat a part del vi de Reserva de la Tierra "per no complir la qualitat", detalla Arrufí–, però no va ser fins al 2020-21 quan van compartir les sospites amb les altres dues denominacions afectades i es va acabar denunciant.

Entre els cellers que han participat en el tast professional que la DO organitza cada any a l'església del poble vell de Corbera d'Ebre, el primer després de la pandèmia, hi ha qui tem que el frau pugui acabar repercutint negativament en la imatge de la denominació, sobretot a l'hora d'exportar. Però diuen que no els ha sorprès, perquè molts dels vins de Reserva de la Tierra s'han venut en supermercats a preus entre 1 i 3 euros per ampolla, cosa que fa molt difícil que surtin els números. "Si hi ha algun gran reserva que es ven a 2,99 euros és que alguna cosa passa", ha explicat un elaborador, i encara més tenint present que si és negre ha d'haver passat com a mínim 60 mesos d'envelliment.

Viticultura per treure'n rendiment

Per a Pili Sanmartín, del celler Bàrbara Forés, el frau que ha sortit a la llum evidencia un "problema de model" sobre com s'utilitza l'agricultura per obtenir el màxim benefici a costa de pagar el raïm a preus irrisoris. Tot i això, hi ha qui celebra que s'hagi fet pública la denúncia perquè pot ser una oportunitat de millorar el paper de les DO i la consideració que tenen. "Em preocuparia més que no s'hagués descobert", afirma Rosa Domènech, del celler Xavier Clua. Per a Jaume Martí, del celler Sant Josep Vins, les irregularitats han de servir per consolidar la DO "com una distinció de valor lligada a la identitat dels vins, més que als vins de gran volum". Els elaboradors de vi també demanen més implicació de la Generalitat en les inspeccions.

stats