Successos
Societat 12/09/2021

Una dona morta en l'incendi d'un edifici a Olesa de Montserrat

L'alcalde de la localitat assenyala que els veïns del bloc afectat pateixen pobresa energètica

ARA
3 min
Balcó calcinat del pis on s'ha originat el foc en què ha mort una dona de 71 anys a Olesa de Montserrat

BarcelonaUna dona de 71 anys morta i 18 ferits, tres dels quals de gravetat. Aquest és el balanç d'un incendi en un bloc de pisos d'Olesa de Montserrat que es va declarar poc abans de les 10 de la nit ahir dissabte en un edifici entre els carrers Sant Vicenç de Paül i Jaume Duran Duran, al barri de Sant Bernat.

L'incendi es va originar al pis de la víctima mortal, situat a la primera planta, des d'on es va propagar per la façana i pel forat de l'escala. Alertats per les flames, diversos veïns de l'immoble es van confinar als seus domicilis i d'altres al balcó, atrapats per l'espès fum. A l'espera del que determini la investigació que han obert els Mossos d'Esquadra per aclarir les causes del sinistre, l'Ajuntament ha assenyalat a les deficiències de l'estructura elèctrica de l'edifici i al fet que els residents de la finca pateixen pobresa energètica.

Segons han assenyalat fonts municipals, l'Ajuntament havia demanat sistemàticament a la Generalitat que facilités ajudes als municipis per afrontar les reformes necessàries d'edificis com el que s'ha incendiat, ubicat al barri de Sant Bernat, construït als 50 i format per blocs que estan "lluny dels estàndards d’accessibilitat i eficiència energètica", segons l'alcalde de la localitat, Miquel Riera, que en un comunicat ha subratllat que la vulnerabilitat econòmica i social dels veïns impedeix que siguin les comunitats les que tirin endavant reformes, ni tan sols amb subvencions públiques. "Necessiten una ajuda directa i un acompanyament en la gestió de les accions necessàries per solucionar aquestes mancances".

Fins a Sant Bernat s'hi van desplaçar 14 dotacions dels Bombers –amb 8 camions d'aigua, l'autoescala i 5 vehicles lleugers– i en poc més de mitja hora van poder declarar per extingit el foc. De l'edifici es va rescatar una persona que havia quedat atrapada pel fum a la quarta planta i dues més de la tercera, però no es va poder fer res per la dona de 71 anys veïna del 1r 4a, que va ser localitzada ja morta a l'interior de casa seva.

Els bombers fent arribar una escala per rescatar els veïns afectats per l'incendi a Olesa de Montserrat.

Els serveis sanitaris hi van atendre 18 persones ferides, amb diversos nivells d'intoxicació: 11 persones intoxicades lleus donades d'alta al mateix lloc; dues de ferides greus i una menys greu per cremades i intoxicació traslladades a l'Hospital de la Vall d'Hebron; una persona intoxicada greu evacuada a l'Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí; dues de menys greus i una de lleu per intoxicació evacuades al CUAP de Sant Andreu de la Barca; i una de lleu per fum evacuada a l'Hospital de Martorell.

Una vegada finalitzades les tasques d'extinció, efectius dels Bombers van acompanyar els veïns als seus domicilis a agafar pertinences personals, ja que, a causa de l'afectació important per fum i foc i la falta de subministraments, es va decidir que cap dels residents hi passés la nit. Cinc famílies, amb 13 membres, van ser reallotjats en un hotel de Martorell, situat a pocs quilòmetres del municipi.

A finals de març la Generalitat va signar un acord amb Endesa per tal de lliurar 35.000 famílies vulnerables dels deutes que arrosseguen de la factura de la llum. Arran del pacte, el Govern i la companyia elèctrica es faran càrrec en diferents proporcions part d'aquest deute i també s'estableix la creació d'un fons solidari.

stats