Societat 15/06/2018

Les dones catalanes tenen hàbits més saludables que els homes però una salut pitjor

Les dones fumen i beuen menys, però tenen més malalties cròniques

Acn
3 min
La terrassa d'un bar de la ronda de Sant Pau, a Barcelona, plena ahir al migdia. El bon temps i l'entrada en vigor de la llei antitabac van dur la majoria de clients a escollir l'exterior dels establiments.

BarcelonaLes dones de Catalunya tenen comportaments més saludables que els homes, però una percepció del seu estat de salut pitjor i una prevalença més alta de problemes crònics i discapacitats, segons l'Enquesta de Salut de Catalunya (Esca 2017), duta a terme en 4.830 persones de la població general. L'explicació podria ser, segons ha explicat la directora de l’Àrea d’Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut, Cristina Nadal, que les dones tenen "dificultats d'accés" al sistema sanitari a causa de la càrrega familiar.

En roda de premsa aquest divendres, la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha explicat que en aquesta edició l'enquesta ha posat el focus en la visió de gènere, la salut mental, els més grans de 75 anys, l'alfabetització en salut i l'impacte de la salut en la reducció de les desigualtats.

Així, les dones fumen menys que els homes (un 18,5% davant del 29,7%), consumeixen menys alcohol (amb un consum de risc de l'1,5% davant del 5,4%) i segueixen més la dieta mediterrània (65,3% davant del 56,6%), però alhora el 8,8% d'elles pateixen més depressió, mentre que en els homes és el 3,6%. Per tant, es conclou que les dones, en general, tenen estils de vida més saludables, però, en canvi, els resultats en salut no confirmen aquesta tendència. També, en general, tenen una pitjor percepció de la seva salut les dones que els homes, i el gènere femení també té lleugerament més problemes crònics que no pas el masculí, una tendència que també es dona a les discapacitats. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha constatat que aquesta és una ''realitat social'' i per això aposta per mesures que facin desaparèixer ''aquesta paradoxa''.

Amb aquestes dades sobre la taula, Salut considera possible la hipòtesi que les dones tenen una ''dificultat més gran d'accés'' al sistema sanitari, perquè les càrregues familiars i laborals són més grans i, per norma, es deixen pel final. Així ho ha exposat Cristina Nadal, que considera que sovint la dona ''és l'última a anar al metge'' i això pot endarrerir, per exemple, el diagnòstic d'alguna patologia, i demostrar la importància dels factors psicosocials en salut. Per això, la consellera de Salut, Alba Vergés, considera que és important tenir aquesta informació i poder tirar endavant polítiques que permetin revertir aquesta tendència i superar ''la paradoxa''. Nadal creu que aquestes dades donen visibilitat a una problemàtica que encara no s'havia detectat i aposta per posar en marxa programes, per exemple, de recordatori a les persones o grups que potser tenen més dificultats de complir amb les cites mèdiques.

Les diferències de salut entre homes i dones també són força evidents en l'àmbit de la salut mental, ja que la depressió més important o greu afecta el 8,8% de les dones i el 3,6% dels homes, una gradient, la de gènere, que augmenta amb l'edat i que també va condicionada al nivell d'estudis i socioeconòmic.

Malgrat això, l'evolució de les dades de l'Esca posen de manifest que la població adulta millora els seus hàbits. La davallada del consum de tabac a mínims històrics i la disminució general del consum de risc d'alcohol, del 4,7% al 3,4% des del 2011, en són una mostra, així com el creixement de la població que fa activitat física saludable, que ha passat del 71,6% al 80,7%. En canvi, el consum de fruita i verdura, que també ha crescut, ho ha fet de manera més discreta i només reconeixen menjar les 5 racions recomanades el 13,5% dels més grans de 15 anys.

Els nens mengen pitjor

L'Esca alerta també que la població infantil no està revertint al mateix ritme que l'adulta els mals hàbits alimentaris i de salut. Així, entre les dues últimes enquestes ha crescut el percentatge d'infants d'entre 6 i 12 anys que tenen excés de pes, que consumeixen productes hipercalòrics cada dia i que fan oci sedentari, en detriment de l'oci actiu. Es calcula que 1 de cada 3 infants tenen excés de pes, un problema que afecta més els nens que les nenes de manera global. El sobrepès es dona de manera equilibrada entre els dos gèneres, però, en canvi, l'obesitat afecta pràcticament el doble de nens que de nenes, i se situa en xifres del 14,6% de nens i el 8% de les nenes.

Joan Guix, secretari de Salut Pública, creu que aquests resultats estan estables els últims temps i creu que la crisi econòmica pot haver influït en la seva perpetuació. Tot i això, defensa noves mesures per revertir la situació i aposta per mesures que ''premiïn'' els hàbits saludables que no pas els insalubres, com va ser per exemple, l'impost a les begudes ensucrades.

stats