DESIGUALTATS
Societat 15/04/2014

Les dones dediquen a la llar el triple d’hores que els homes

Europa alerta que la bretxa salarial entre homes i dones és del 16,4%

Raquel Correa
2 min
Les dones dediquen a la llar  el triple d’hores que els homes

Brussel·lesFregar els plats, estendre la roba i posar els nens al llit segueix sent cosa d’elles. I és que les dones dediquen 26 hores setmanals a les tasques domèstiques i a cuidar els nens, mentre que els homes només n’hi destinen 9. Són dades de l’informe anual sobre igualtat de gènere que la Comissió Europea va publicar ahir. L’informe també alerta que encara són les dones les que interrompen la carrera laboral o fan feines a temps parcial (un 32%, davant del 8% dels homes) per dedicar-se a la casa i a la família. Aquesta opció personal comporta menys oportunitats professionals, sous més baixos i pensions més baixes en el futur. En concret, la pensió mitjana de les dones a Europa és un 39% inferior a la dels homes.

I el pitjor és que quan treballen les dones segueixen cobrant menys que els homes per fer la mateixa feina. La bretxa salarial està estancada en un 16,4% a escala europea i puja fins al 17,8% a Espanya, lluny de l’envejable 2,5% d’Eslovènia i del màxim d’Estònia, 30%. Les dades mostren poca millora, malgrat els esforços de l’executiu comunitari per reduir la diferència salarial entre homes i dones, que no ha disminuït ni un punt al llarg de cinc anys (era del 17,3% el 2008).

Un dels esforços de Brussel·les per promoure la igualtat de gènere ha estat crear més places d’escola bressol per facilitar la reincorporació de la dona al mercat laboral després d’haver donat a llum. Amb l’ajuda de fons comunitaris, la proporció de nens atesos en escoles bressol públiques ha passat del 26% l’any 2007 al 30% el 2011 en el cas dels menors de tres anys, i del 81% al 86% en els que tenen entre tres i sis anys. Un avenç que es considera que té una repercussió directa en la taxa d’ocupació de les dones, que, amb tot, és del 63%, molt per sota del 75% dels homes.

Perdre talent

La Comissió també s’ha marcat com a objectiu augmentar la taxa de dones directives i vol assolir el 2020 una quota femenina del 40% als càrrecs no executius dels consells d’administració de les empreses que cotitzen a borsa. Per això, la tardor del 2012 va adoptar una legislació que preveu que els estats membres puguin sancionar les empreses que no respectin les quotes femenines imposades des de Brussel·les. Per la comissària europea de Justícia, Viviane Reding, es tracta d’una qüestió de no discriminació però també és una qüestió de negoci. “El 60% dels titulats universitaris a Europa són dones i l’economia les està deixant perdre”, alerta, i recorda que ni tan sols dues de cada deu cadires als consells d’administració estan ocupades per dones.

En l’esfera política, les dades són una mica més altes, tot i que encara lluny de la paritat: només el 27% dels ministres de govern i dels diputats als Parlaments dels estats membres són dones.

stats