RECERCA
Societat 24/05/2018

Les dones diabètiques tenen un 72% més de risc de morir després d'un ictus, segons un estudi

Investigadors de l'Hospital del Mar recomanen fer un seguiment dels pacients diabètics

Efe
2 min
Cada minut d’artèria cerebral obstruïda provoca la mort de dos milions de neurones.

BarcelonaLes dones que pateixen diabetis tenen un 72% més de risc de morir després de patir un ictus, segons un estudi elaborat per neuròlegs de l'Hospital del Mar i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). L'estudi, que publica la revista 'Frontiers in Neurology', ha trobat una clara relació entre ser dona, patir diabetis i patir un ictus, una suma de tres factors que augmenta la mortalitat cinc anys després de patir un ictus isquèmic.

Els resultats indiquen que les dones diabètiques presenten un increment del risc de mort als 5 anys de l'ictus del 72%, davant el 22% en els homes que presenten la mateixa combinació de patologies. El treball, que ha tingut en compte factors com l'edat i altres patologies associades per arribar a aquestes conclusions, és el més complet fet fins ara en aquest camp, amb gairebé 1.000 casos analitzats, dels quals el 36% eren pacients amb diabetis.

Segons ha explicat el cap del servei de neurologia clínica de l'Hospital del Mar i coordinador de l'estudi, Jaume Roquer, "quan s'intenta identificar factors predictors de mortalitat i d'evolució, en general no es fa distinció per sexes ni per factors de risc. Però sí que hi ha diferències".

Roquer, que també és coordinador del Grup d'Investigació Neurovascular de l'IMIM, ha dit que a més de l'augment del risc de mort en les dones diabètiques que pateixen un ictus també augmenten en un 40% les seqüeles, mentre que en el cas dels homes ho fan en un 43%.

Segons el coordinador de l'estudi, el motiu d'aquestes diferències és encara desconegut, però sí que han comprovat que l'edat en la qual les dones pateixen un ictus és, de mitjana, més elevada que en els homes i la seva situació funcional és una mica pitjor. A més, els efectes són pitjors i els atacs més agressius, cosa que podria tenir relació amb la menopausa i la pèrdua de protecció hormonal, que també incrementa els efectes de la diabetis.

Els resultats del treball poden servir per fer un seguiment del que Roquer ha anomenat "subgrup d'alt risc". "Pot servir als metges de l'atenció primària que segueixen aquests pacients supervivents per identificar aquest subgrup de risc, ja que "una dona que ha patit un ictus i que és diabètica té un risc elevat de patir complicacions cardiovasculars i cal fer-li una vigilància més estreta", ha conclòs l'investigador.

stats