Dia Internacional de les Dones

Les dones reivindiquen els seus drets al carrer malgrat la pandèmia

La vaga feminista té un seguiment gairebé nul

5 min
Algunes de les participants a la protesta feminista d'aquest dilluns a Barcelona

BarcelonaLa pluja amb què ha començat el dia i la por de contagiar-se no convidaven a participar en cap manifestació. Malgrat això, milers de dones han sortit al carrer aquest dilluns a reivindicar els seus drets en diverses localitats de Catalunya. Això sí, han estat protestes atípiques, amb aforament limitat i intentant mantenir la distància de seguretat. També ha estat atípica, per no dir gairebé inexistent, la vaga feminista convocada coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones: el seguiment ha estat testimonial. En sectors especialment feminitzats, com l'ensenyament obligatori o la sanitat, la participació amb prou feines ha arribat a un 1%. En canvi, on sí que ha tingut èxit ha estat entre els estudiants d'educació secundària: el 90% dels alumnes han fet vaga, segons han assegurat fonts del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans.

A Barcelona el col·lectiu Vaga Feminista, convocant de la protesta, s'ha escarrassat per intentar que les participants mantinguessin la distància de seguretat. "Ho fem per seguir les recomanacions del Procicat però també per cuidar-nos entre nosaltres", aclaria una membre d'aquest col·lectiu i de Ca la Dona, Dolo Pulido, abans de començar la concentració. Per participar-hi calia inscriure’s amb antelació i l'aforament màxim estava limitat a unes 3.600 persones, de manera que moltes dones s'han quedat sense poder participar-hi, ha assegurat Pulido.

La protesta era estàtica, és a dir, no es tractava d'una manifestació sinó d'una concentració que ha tingut lloc al llarg de tot el passeig de Gràcia, des de l'avinguda Diagonal fins a la Gran Via. Això sí, la via s'ha dividit en vuit trams diferents –sis de reservats només per a dones i dos de mixtos– i cada participant sabia en quin tram s'havia de col·locar. Fins i tot s'han dibuixat creus a terra per indicar en quin lloc exacte s'havia de situar cada persona per mantenir la distància de seguretat. Però una cosa és la teoria i l'altra és la pràctica.

Un dels trams del passeig de Gràcia de Barcelona on s'ha concentrat poca gent.

Els trams s'han respectat, però la gent s'ha concentrat en els llocs on hi havia animació, o sigui música. El resultat ha estat que hi havia metres i metres de passeig de Gràcia on gairebé no hi havia ningú i d'altres on s'ajuntava tanta gent que es feia difícil caminar. I, lògicament, amb prou feines es respectava la distància de seguretat. Segons fonts de la Guàrdia Urbana, s'ha sobrepassat l'aforament previst i s'han arribat a concentrar unes 4.500 persones.

Cada tram ha funcionat força independentment, de manera que cadascun semblava una manifestació diferent. Per exemple, mentre en un les participants feien un minut de silenci i encenien els llums dels mòbils per recordar les dones víctimes de la violència masclista, en un altre les manifestants ballaven al ritme dels tambors d'un grup de batucada.

Moment en què algunes manifestants han encès els llums dels mòbils en la protesta de Barcelona.

No hi ha hagut una pancarta principal de capçalera, perquè bàsicament no hi havia capçalera i es recomanava no protestar amb una pancarta unitària amb l’objectiu d’evitar contagis. Per això hi han abundat les pancartes individuals, algunes amb lemes clàssics com "Prou agressions contra les dones" i altres amb missatges més enginyosos: "Si no entens la raó de la protesta és perquè formes part del problema".

La concentració tenia un lema unitari, "Juntes, diverses i rebels, som imparables! Sempre feministes!", i un manifest quilomètric amb una bateria inacabable de demandes a favor dels drets de les dones, com ara la derogació de la llei d'estrangeria, pensions dignes per a totes o la integració de les dones de la llar i les cures en el règim general de la Seguretat Social.

Atac amb gas pebre

La protesta ha acabat amb un incident: un home ha entrat en un dels trams no mixtes de la concentració i, després que les organitzadores li sol·licitessin diverses vegades que en sortís, ha ruixat cinc dones amb gas pebre, que han hagut de ser ateses pel servei d'emergències. L'agressor ha estat retingut per agents de la Guàrdia Urbana i ha estat acusat d'un delicte lleu de lesions, segons fonts de l'Ajuntament.

D’altra banda, a Madrid el Tribunal Constitucional ha decidit aquest matí que mantenia la prohibició de manifestar-se. Els sindicats UGT i CCOO havien demanat com a mesures cautelaríssimes que s'aixequés la decisió del TSJ de Madrid, però el tribunal ho ha declinat. Tot i això, a través d'aplicacions de missatgeria instantània s'ha preparat una acció sorpresa al centre de la capital espanyola i desenes de feministes s'han manifestat a la plaça Neptuno. S'hi han assegut a terra mantenint la distància de seguretat i, després de llegir un manifest, la Policia Nacional ha identificat dues noies a la recerca de les persones convocants d'aquesta mobilització no autoritzada, informa Ot Serra des de Madrid. També hi ha hagut una altra mobilització a Vallecas.

Panoràmica general de la protesta feminista al passeig de Gràcia de Barcelona.

La vaga feminista del 8-M a Catalunya ha tingut una escassa incidència i s'han complert majoritàriament els serveis mínims per als sectors essencials, segons fonts del departament de Treball. El fet que els grans sindicats, CCOO i UGT, no hagin fet una crida generalitzada a l'aturada com anys enrere ha rebaixat la incidència respecte a altres convocatòries, en un 8 de març marcat per la pandèmia. La vaga l'han convocat organitzacions sindicals més minoritàries, com Intersindical CSC, IAC o CGT.

Segons el director de l'àrea de treball de la patronal Pimec, Josep Ginesta, el seguiment a les empreses ha sigut "testimonial". Ginesta creu que el seguiment "ha sigut molt baix, condicionat al context de pandèmia i perquè l'aturada no estava secundada pels dos grans sindicats". A més, aquest expert indica que la jornada està canviant "potser a ser més reivindicativa i de defensa de valor que no pas de vaga confrontativa".

Seguiment de la vaga feminista

En el transport públic, on els serveis mínims fixats eren del 85% del servei, al metro és on la vaga ha tingut més repercussió, amb una incidència del 8%. En la resta de serveis de transport públic, com els autobusos, els Ferrocarrils de la Generalitat i Rodalies de Renfe, el seguiment de l'aturada ha sigut molt baix, entre el 0,4% i l'1,35%, segons les mateixes fonts.

Un dels indicadors més clars sobre com afecta una vaga el sistema productiu és la demanda energètica. Segons el Govern, la demanda energètica no ha baixat aquest dilluns, sinó que fins i tot ha sigut superior a la del dilluns passat. Fonts d'Endesa han indicat que fins a les 10 del matí la demanda era un 2,9% superior a la del dilluns passat, i en el tram de les 10 a les 16 hores ha sigut encara més elevada, un 3,4% més.

En altres serveis essencials, com la sanitat o l'ensenyament obligatori, el seguiment de la vaga també ha sigut mínim, ja que en la majoria dels casos no ha superat l'1%. El seguiment més intens en aquests serveis essencials ha sigut, segons el departament de Treball, en l'ensenyament públic, amb un 1,9%. A les universitats el seguiment ha sigut més elevat, però desigual i difícil de valorar, ja que a causa de la pandèmia encara hi ha moltes classes telemàtiques. Els estudiants universitaris han protagonitzat diverses manifestacions al matí, les dues més importants a Barcelona, on han participat unes 600 persones, i que havien sigut convocades pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i el Sindicat d'Estudiants (SE).

 

stats