Societat 17/03/2015

Quantes hores cal dormir al dia?

Nous estudis apunten que no són necessàries tantes hores com es creia, i que dormir massa pot ser un símptoma d'un problema greu de salut

Ara
2 min
De 7 a 9 hores al dia són suficients per als adults / GETTY

BarcelonaTothom sap que dormir bé és necessari. I dormir bé no només vol dir dormir un nombre suficient d'hores, sinó aconseguir un son reparador. No és només una qüestió de quantitat, sinó també de qualitat. Ara bé, quina és la quantitat correcta? Quantes hores cal dormir al dia? Fins ara es donava sempre una xifra rodona: 8 hores. Ara, però, nous estudis apunten que no és necessari dormir tant i que, a més, un adult que dormi més de 8 hores al dia pot estar donant senyals d'un problema de salut.

La National Sleep Foundation, una prestigiosa organització dels EUA centrada en l'estudi i tractament dels trastorns del son, acaba de publicar uns nous barems de quantes hores cal dormir al dia. Amb l'excepció dels nounats, els nous barems treuen hores de son als anteriors. Els metges han arribat a la conclusió que és possible dur una vida sana dormint una mica menys del que es creia fins ara. Però, quantes hores són suficients?

  • 0-3 mesos: 14-17 hores al dia
  • 4-11 mesos: 12-15 hores
  • 1-2 anys: 11-14 hores
  • 3-5 anys: 10-13 hores
  • 6-13 anys: 9-11 hores
  • 14-17 anys: 8-10 hores
  • 18-64 anys: 7-9 hores
  • A partir dels 65 anys: 7-8 hores

Els riscos de dormir massa

La tendència, doncs, és clara: com més grans ens fem menys hores de son necessitem, i la xifra de 8 hores és només orientativa, però en cap cas indica una necessitat. Cada persona és un cas diferenciat, de forma que unes necessiten més temps que altres. La forquilla és tan gran que va de les sis a les nou hores, en funció de cada adult. L'important és no llevar-se cansat, un símptoma que o bé no hem dormit un nombre suficient d'hores o bé no han tingut la qualitat requerida. Dormir poques hores de forma profunda és millor que dormir moltes hores sense completar bé els cicles del son.

La publicació d'aquests nous barems, que de mitjana treuen una hora de dormir a cada grup, coincideixen amb un nou estudi de la Universitat de Cambridge que apunta que les persones que dormen més de 8 hores cada nit tenen més possibilitats de patir un ictus. Alguns estudis existents ja havien apuntat que dormir moltes hores pot ser un factor determinant de malalties com la diabetis, però aquesta és la primera vegada que es vincula dormir molt a ictus. Amb tot, l'estudi no deixa clar quin és el vincle exacte, és a dir, que no explica si dormir més genera un risc o si simplement és un símptoma que alguna cosa no funciona. El que és clar és que els que dormen més de 8 hores tenen un 46% més de possibilitats de patir un ictus.

stats