Societat 01/08/2018

La Guàrdia Civil deté dos homes en una operació antijihadista a Mataró

Els arrestats, de 36 i 46 anys, s'haurien dedicat a reclutar nous membres per enviar-los a Síria

Enric Borràs
1 min
El detingut a Mataró, traslladat per la Guàrdia Civil.

BarcelonaLa Guàrdia Civil va detenir ahir dos homes a Mataró acusats de formar part d’una estructura dedicada a radicalitzar i reclutar jihadistes per enviar-los a lluitar per l’Estat Islàmic en zones de conflicte. Tenen 46 i 36 anys, són originaris del Marroc i segons els investigadors captaven candidats a Barcelona i Tarragona. En l’operació també es van escorcollar els habitatges dels dos detinguts. Els policies esperen trobar-hi material per definir quins vincles tenien els dos homes i obrir futures línies d’investigació.

La investigació d’aquest cas va començar a finals del 2015, arran de la cooperació amb les policies de diversos països. Segons un comunicat del ministeri de l’Interior espanyol, aquests cossos policials van detectar a internet que hi havia diversos individus que “consumien” propaganda associada a grups terroristes jihadistes. Buscant qui difonia aquella propaganda, els agents van arribar als dos homes detinguts ahir.

Segons el ministeri de l’Interior, amb la pèrdua de territori i recursos materials i humans de l’Estat Islàmic a Síria i a l’Iraq, la difusió de propaganda i la captació de “nous adeptes” s’ha convertit en una de les principals activitats del grup terrorista, que s’hi dedica especialment a través d’internet i de les xarxes socials.

Des del 26 de juny del 2015, quan l’alerta antiterrorista va arribar a nivell quatre sobre cinc, la Guàrdia Civil ha potenciat les investigacions centrades en la propaganda, la captació i el finançament del terrorisme, sobretot a través d’internet, i amb un seguiment especial de les connexions amb grups terroristes en altres països.

stats