Societat 13/04/2016

Dos infermers que van atendre Ester Quintana diuen que la lesió no semblava d'una pilota de goma

Una testimoni assegura que va sentir un comandament policial preguntar als seus subordinats al final de l'operatiu si havien "llançat boles"

Montse Riart
3 min
Ester Quintana arriba a l'Audiència de Barcelona

BARCELONAEls dos infermers del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) que van atendre en primer lloc Ester Quintana després de perdre un ull en una manifestació al passeig de Gràcia de Barcelona el 14 de novembre del 2012 han assegurat al judici que "per la seva experiència", la lesió de la dona "no semblava que l'hagués produït una pilota de goma".

Un dels infermers ha explicat que des de la seva entrada al SEM, el 2001, havia atès diversos ferits per aquest tipus de projectil, entre els quals, un que presentava un impacte després d'una actuació policial per una celebració d'aficionats del Barça a la plaça Catalunya.

Aquest professional ha dit que les dues lesions, la d'Ester Quintana i la del primer ferit, "no s'assemblaven gens". Ha explicat que Quintana presentava una "explosió del globus ocular", però no tenia "cap altra part de la cara inflamada", mentre que el primer ferit que va atendre conservava l'ull i tenia un "hematoma molt més gran", amb "un cercle", semblant a "una pilota de tennis".

L'altre infermer ha explicat que la resta de lesions per pilota de goma que havia atès durant la seva trajectòria professional "presentaven un efecte ventosa", "bombat cap a l'exterior", tot i que ha precisat que cap dels ferits que havia assistit tenia la ferida a l'ull, sinó majoritàriament "a la cuixa".

Un dels infermers ha assegurat que "no li semblava" que en el cas de Quintana es tractés d'"un impacte d'una pilota de goma", però sí "d'un objecte contundent".

La clau serà l'informe dels pèrits forenses que van estudiar la lesió de Quintana i els informes de balística, que s'exposaran en el judici els propers dies 25 i 26 d'abril. Els forenses ja van dir durant la investigació que les ferides de la dona "eren compatibles" amb les que provoca l'impacte d'una pilota de goma, i el jutge d'instrucció del cas va arribar a la mateixa conclusió.

Les defenses dels Mossos atribueixen la ferida de Quintana "a un projectil policial", mentre que les acusacions consideren que es va tractar d'"una pilota de goma". Interior sempre havia defensat que aquell dia els antiavalots no van fer servir bales de goma.

Els dos Mossos acusats en el cas Quintana durant el primer dia de judici

Però una testimoni que va presenciar una conversa entre diversos agents davant d'un bar a la plaça Universitat al final de la manifestació va sentir com el cap de les unitats preguntava a diversos subordinats reiteradament: "Tu has tirat boles?".

Al judici s'ha reproduït la seva primera declaració davant el jutge que va investigar el cas, perquè avui era de viatge a l'estranger. En aquest primer interrogatori la testimoni admetia que no havia sentit la resposta dels policies. Aquesta prova és una de les que havia fet servir l'advocada de Quintana, Laia Serra, per qüestionar la versió d'Interior i obrir la porta a la possibilitat que aquell dia s'haguessin llançat pilotes de goma, sense que hi hagués una autorització expressa de la sala de comandament, com manen els protocols.

La resta de testimonis que, de moment, han declarat avui, com ara diversos periodistes i càmeres de televisió que eren a prop d'on es va produir l'impacte, han confirmat que abans que arribessin els Mossos la situació era de "tranquil·litat" i que no hi havia "aldarulls".

Les advocades dels Mossos han intentat posar en dubte les imatges dels mitjans de comunicació d'aquell dia, per estar editades. Els dos Mossos acusats de ferir Quintana, un escopeter i el subinspector que dirigia la unitat, s'enfronten a entre dos i nou anys de presó i entre quatre i nou d'inhabilitació.

stats