Educació
Societat 20/07/2021

El drama de l'Escola Sanfeliu de l'Hospitalet: en perill per falta d'alumnes tot i ser en un barri en expansió

La propietat denuncia que la retirada del concert de P3 i de 1r fa insostenible el centre educatiu

3 min
L'edifici de l'escola Sanfeliu, al costat d'uns pisos en construcció, a l'Hospitalet de Llobregat.

BarcelonaEl barri de Sanfeliu, on ara viuen unes 6.000 persones, és un dels més desconeguts de l'Hospitalet de Llobregat i alhora és un dels que està en creixement. Hi ha projectats més de mig miler de nous habitatges que hi portaran més famílies i més necessitats d'escolarització, però mentre aquests infants no arriben l'Escola Sanfeliu, l'única concertada del barri, lluita a contrarellotge per mantenir-se oberta. Amb 9 inscripcions a P3 i 12 a primer de primària, el departament d'Educació els va informar a principis de juny que perdien la subvenció per a aquests dos cursos perquè no arribaven al mínim d'alumnes per mantenir el concert. Una estocada que aboca l'escola, amb seixanta anys d'història, 180 alumnes i 14 mestres, "al tancament immediat".

"No és sostenible ni econòmicament ni pedagògicament", comenta Montse Reig, la dona del propietari i la jove dels fundadors de l'escola. D'una banda, la pèrdua dels dos concerts enfonsarà una mica més les finances del centre, que ja partia d'una situació "de vulnerabilitat", diu Reig, pel dèficit que arrossega de cursos anteriors i l'infrafinançament que pateix, que "no permet cobrir les despeses ordinàries". I, d'altra banda, perdre la subvenció de P3 i 1r farà impossible "pagar el sou de dos mestres". "Això ens mata, perquè són persones amb nom i cognom", lamenta. A més, els propietaris no volen compensar la pèrdua de la subvenció amb un increment de les quotes a les famílies: "Ja hi ha molts alumnes que no paguen, i moltes famílies no poden assumir 15 o 20 euros o els diners que siguin de més al mes".

L'edifici de l'escola Sanfeliu, a l'Hospitalet de Llobregat.

El cas és que a la mateixa resolució publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya hi ha molts més centres, a part del Sanfeliu, que perden el concert d'algun grup perquè no assoleixen els 20 alumnes mínims a infantil i primària i els 25 a l'ESO. "Però nosaltres som un centre petit i senzill, de barri obrer i amb una petita inversió ja faríem", avisa Reig. És per això que l'Escola Sanfeliu demana al departament d'Educació "una política flexible que permeti el manteniment del concert de les unitats afectades". "L'administració pot evitar l'inexorable tancament del centre", deixen clar en una carta que han enviat al Síndic de Greuges. Al decret que regula els concerts, hi diu que "es podrà considerar la relació mitjana alumnes/unitat diferent de la determinada tenint en compte la ràtio existent als centres educatius públics de la zona i la ubicació del centre en zones rurals o suburbanes".

Aules massificades a l'Hospitalet de Llobregat

De fet, l'escola afegeix aquests dos arguments: si el centre acaba tancant, els 180 alumnes "haurien d'ubicar-se en altres centres que el barri no disposa" i, si han de marxar a altres llocs de l'Hospitalet, "faran pujar les ràtios d'aquests centres, que ja estan prou massificades". A l'Hospitalet, el 40% de les aules superen les ràtios establertes, segons dades del mateix Ajuntament. "La nostra escola és necessària per atendre les necessitats d'escolarització del barri de Sanfeliu, que té unes característiques molt especials per la localització, dalt d'un turó i aïllat de la resta dels barris, cosa que fa difícil el desplaçament dels seus habitants a altres zones", afegeixen a la carta al Síndic.

Enviar la queixa al Síndic és un dels molts passos que han fet l'últim mes els propietaris, el claustre i les famílies, mobilitzats per evitar el tancament. També han recollit més de 4.500 signatures en una setmana contra la pèrdua dels concerts, s'han concentrat a les portes del departament d'Educació i han interposat un recurs potestatiu dirigit al conseller. "Però la conselleria ens ha dit que no es fa enrere, que els números són els números i que ens treuen el concert perquè no hi arribem", explica la dona del titular del centre. Tot i que els han dit que buscaran "una fórmula per garantir el futur de l'escola", els propietaris temen haver de tancar, malgrat que "ben aviat" hi haurà necessitat de places escolars a conseqüència de l'imminent creixement demogràfic del barri.

stats