Societat 14/06/2018

Tret de sortida a la campanya de prevenció d’incendis forestals amb drons

Jordà atribueix l’augment de risc de foc al canvi climàtic i al clima mediterrani

Gemma Garrido Granger
3 min
L'incendi d'Artés ha començat en una zona agrícola i forestal

BarcelonaLa campanya d'estiu pel que fa a la prevenció d'incendis forestals comença aquest divendres amb un escenari molt més tranquil que el de l'any passat. La causa: l'augment de precipitacions dels últims mesos. Ara bé, la consellera de d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha assegurat aquest dijous en una visita a la seu del cos d'Agents Rurals i del Servei de Prevenció d’Incendis a Santa Perpètua de Mogoda que els efectes del canvi climàtic i la mateixa influència del clima mediterrani no els permeten abaixar la guàrdia. "L'obsessió per reduir el risc d’incendi ens porta a reforçar la prevenció i la gestió sostenible dels boscos", ha assenyalat la consellera.

Una de les grans novetats per a aquest 2018 és la incorporació de drons amb càmeres tèrmiques que permeten vigilar i acotar el perímetre dels incendis des de l'aire. "Apostem per la innovació i la tecnologia per protegir els boscos i controlar els incendis, i els drons en són un exemple", ha explicat Jordà. Per exemple, poden detectar punts calents i, d'aquesta manera, evitar les revifalles dels focs. Però la cap del departament ha volgut, per damunt de tot, valorar l'actuació dels més de 500 agents rurals i de tot el personal que porta a la pràctica els dispositius de prevenció. "El centre Torreferrussa –de referència per avaluar risc d'incendis– és el lloc idoni per reconèixer la tasca que fan els enginyers forestals, el cos rural i el cos especial d’incendis forestals, cada dia de l'any, les 24 hores del dia”, ha destacat, acompanyada de la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montserrat Barniol, i del director d’Agents Rurals, Marc Costa.

La direcció general dels Agents Rurals en matèria de prevenció d’incendis forestals utilitza un mapa, anomenat Pla Alfa, que ofereix informació en temps real del risc d’incendi forestal, i disposa d'un grup de suport aeri que fa tasques de vigilància durant tot l'any amb un helicòpter. Durant la campanya d'estiu, aquest grup treballa exclusivament en prevenció i detecció d'incendis, i, anualment, un 50% dels vols es destinen al perimetratge. En números, el departament ha destinat 30.000 euros a la planificació i definició de punts estratègics que ajudin en la prevenció i extinció d’incendis forestals.

Balanç del 2017

En comparació amb l'any passat, aquest estiu sembla menys perillós quant a amenaça d'incendis, perquè el 2017 la sequera era clarament superior arreu del país, sobretot a les Terres de l'Ebre, l'Alt Empordà i el pla de Lleida. Els incendis més greus van ser els de Naut Aran, a la Vall d'Aran, que va cremar 432 hectàrees, i el d'Artés, al Bages, que va arrasar-ne 377. Gairebé el 90% dels focs van cremar menys d'una hectàrea de superfície.

stats