SERVEIS SOCIALS
Societat 25/04/2018

Dubtes sobre el desplegament de la renda garantida de ciutadania

Es retreu a la Generalitat que no faci públiques les dades de les sol·licituds denegades

Pau Esparch
2 min
El portaveu de la comissió promotora de la RGC, Diosdado Toledano.

BarcelonaEl desplegament de la renda garantida de ciutadania (RGC) aixeca crítiques i comporta un ball de xifres sobre les sol·licituds en curs. La comissió promotora de la ILP que va permetre l’aprovació de la renda garantida va retreure ahir a la Generalitat que no faci públiques les dades de les sol·licituds que s’han presentat per rebre la prestació però que s’han denegat. Segons el portaveu de la comissió, Diosdado Toledano, fins al febrer d’aquest any s’han presentat unes 75.000 sol·licituds, 40.000 de les quals ja s’haurien hagut de resoldre. Va expressar dubtes sobre les 40.000 peticions, ja que va insinuar -sense concretar-ho amb xifres- que moltes de les sol·licituds no han obtingut la resposta del departament de Treball, Afers Socials i Família, i, per tant, s’haurien d’acceptar per “silenci positiu”, com preveu la llei. Però això no ha passat, va subratllar Toledano. En canvi, el departament va assegurar que hi ha 12.337 peticions pendents de resoldre i que estan “dins el termini establert per la llei”.

La comissió promotora de la ILP va destacar que, a part dels casos de “silenci positiu”, també s’han denegat sol·licituds per un “abús de requeriments” -alguns dels quals fora de termini- o no s’han aclarit els arguments específics per refusar-les. Toledano va lamentar que la Generalitat es negui a “donar informació pública” de les peticions denegades i va reclamar al nou Govern que garanteixi el ple compliment de la RGC. Tot i això, la comissió promotora de la ILP de la renda garantida va admetre que s’han atorgat algunes sol·licituds, encara que va parlar de “casos puntuals”. Toledano també va alertar que col·lectius com els sensesostre han detectat que els han refusat de manera sistemàtica la RGC tot i complir els requisits, com un mínim de dos anys d’empadronament. “No hi ha cap raó per denegar les seves sol·licituds”, va lamentar.

El departament de Treball va avançar que la setmana vinent hi haurà una nova reunió amb les entitats que han de formar part de la comissió de seguiment de la RGC. Malgrat que la comissió no es podrà formar fins que hi hagi un nou Govern, es fa una trobada periòdica amb les entitats per facilitar les dades de la renda garantida. El departament també va negar que s’hagi retallat l’aportació, ja que va recordar que el cost mensual de la RGC és de 25 milions d’euros.

stats