Societat 07/11/2014

El govern espanyol aprova ara un crèdit per habilitar un hospital a Madrid contra l'Ebola

El conseller de Sanitat madrileny va assegurar a l'estiu que l'hospital de defensa Gómez Ulla estaria a punt el setembre com a unitat de malalties infeccioses

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridGairebé tres mesos després de l'arribada del primer infectat d'Ebola a Espanya, el govern espanyol ha aprovat un crèdit extraordinari perquè Madrid tingui un hospital de referència de malalties infeccioses i es puguin tractar els malalts d'Ebola amb totes les garanties de seguretat. Però aquest centre sanitari no serà l'hospital Carlos III, habilitat d'urgència per atendre els missioners Miguel Pajares, Manuel García Viejo i l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero, sinó l'hospital del ministeri de Defensa Gómez Ulla, que està sent reformat.

De fet, el polèmic conseller de Sanitat madrileny, Javier Rodríguez, ja va argumentar a l'estiu que no s'havia pogut ingressar Pajares en aquest hospital per la remodelació que s'estava duent a terme, però va assegurar llavors que a mitjans de setembre l'hospital ja estaria a punt. Però no ha estat així i ni s'ha tornat a parlar del tema. De fet, el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González (PP), va assenyalar el setembre, justament, que estava disposat a mantenir el Carlos III com a "referent nacional" de malalties rares i tropicals però només si era finançat pel conjunt de la sanitat pública perquè Madrid "no té recursos".

Un crèdit extraordinari de 21 milions contra el virus

Finalment l'executiu espanyol -un cop Romero ja ha rebut l'alta- s'ha decidit a destinar una partida extra de 7 milions d'euros per al ministeri de Defensa que ha de servir per reforçar els equipaments d'emergències en cas d'un positiu d'Ebola. "Aquesta partida inclou les obres de remodelació del Gómez Ulla", ha assenyalat la vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. D'aquesta manera, el govern espanyol acaba pagant la remodelació de l'hospital Gómez Ulla per convertir la seva planta número 22 en "una unitat d'aïllament hospitalari d'alt nivell".

Aquest crèdit extra s'inclou en un reial decret llei que destina fins a 13,8 milions d'euros en la lluita contra l'Ebola a Espanya i 7 milions en la lluita contra el virus a l'Àfrica Occidental. Sáenz de Santamaría ha defensat que fins ara s'havien enviat fins el 30 d'octubre s'havien enviat fins a 3,1 milions d'euros per combatre l'Ebola a Sierra Leone, Libèria i Guinea Conakry. Els diners s'han distribuït entre l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ONGs que treballen sobre el terreny i les Nacions Unides. L'aportació servirà per finançar llits als hospitals però també per ajudar a contenir el virus i que no s'expandeixi pels països veïns.

Pel que fa els recursos dins l'Estat, 8,8 milions d'euros es destinen al Centre Nacional de Microbiologia, centre de referència en el control i alerta d'infeccions.

stats