Astronomia
Societat 24/10/2022

L'eclipsi de Sol d'aquest dimarts, un tast dels grans eclipsis que venen

La Lluna farà una petita mossegada al disc solar durant el migdia

2 min
Fases d'un eclipsi total de Sol, vist des de la platja de l'illa de Ternate, Indonèsia.

BarcelonaAquest dimarts hi haurà un eclipsi de Sol que es podrà veure tímidament des de Catalunya. L'ocultació parcial es veurà sobretot des de països com Rússia o el Kazakhstan, però al nostre àmbit la Lluna també farà una petita mossegada al Sol al migdia.

A Catalunya, l'eclipsi començarà cap a dos quarts de dotze i arribarà al seu punt màxim quan falti ben poc per a les dotze i deu minuts. En aquest moment, al voltant del 3,5% de la superfície del Sol quedarà coberta per la Lluna. En termes de la magnitud de l'eclipsi, és a dir, la part del diàmetre del Sol que quedarà tapada per la Lluna, la dada és del 0,1 a Barcelona, sent 1 un eclipsi total. Com més a l'est, una mica més d'ocultació. A Girona, per exemple, la magnitud de l'eclipsi arribarà a ser de 0,12 i l'ocultació de la superfície del Sol serà de gairebé el 5%. L'eclipsi parcial s'acabarà cap a tres quarts d'una.

Les dades de l'eclipsi segons l'Instituto Geográfico Nacional.

L'ocultació del Sol d'aquest dimarts serà molt més marcada a l'est d'Europa. A Moscou, per exemple, la Lluna arribarà a tapar gairebé dues terceres part del disc solar i la magnitud de l'eclipsi serà del 0,7. Cal recordar que mirar directament al Sol pot provocar lesions a la retina, tret que es faci amb filtres homologats que es poden trobar en òptiques o botigues d'astronomia.

Una dècada de grans eclipsis

El calendari mundial d'eclipsis solars té marcada la data del 20 d'abril del 2023, moment en el qual hi haurà el pròxim eclipsi total de Sol, que es veurà bàsicament des de l'oest d'Austràlia. El 8 d'abril n'hi haurà un altre visible des de Mèxic i els Estats Units, i també cada cop falta menys per a la seqüència d'eclipsis totals o gairebé totals que es podran gaudir des de Catalunya. La gran data a marcar al calendari és la del 12 d'agost del 2026, quan un eclipsi total de Sol serà visible des de Catalunya i molt especialment des del País Valencià. L'últim eclipsi de Sol complet que es va poder veure a Catalunya es va produir el 1842, fa 175 anys, però no fa tants anys, el febrer del 1961, el Sol es va ocultar també gairebé del tot. El del 2026 no serà l'únic gran eclipsi solar de la dècada a Catalunya: el 2 d'agost del 2027 la Lluna arribarà a tapar un 80% del disc solar, i el 26 de gener del 2028 n'hi haurà un tercer de magnitud 0,93 que es produirà just durant la posta de sol.

stats