Societat 10/03/2021

Educació demana "acabar amb l'endogàmia" que invisibilitza la violència als centres

El departament crea una unitat especialitzada i una aplicació per detectar i gestionar casos d'abusos o 'bullying'

3 min
Pla general d'un grup d'alumnes d'ESO dirigint-se a una de les classes de l'institut Cristòfol Despuig de Tortosa. ACN

El departament d'Educació, a través dels seus inspectors, ha estudiat en només sis mesos del curs 2020-21 fins a 95 casos de violència infantil, ja sigui dins o fora de l'escola, i ja siguin situacions de maltractament, abusos sexuals, bullying o ciberbullying, violència masclista o de discriminacions LGTBIfòbiques. Els protocols actuals per gestionar aquests casos tenen algunes deficiències, com ara que l'acompanyament a la víctima només es preveu de manera oficial durant els 30 dies després dels fets, o que amb prou feines hi ha canals -més enllà de la denúncia judicial- per donar a conèixer les situacions patides. Això ha comportat massa sovint que casos de violència contra els infants hagin quedat invisibilitzats o en un segon pla. En aquest context, el departament d'Educació ha anunciat el pla Escoles Lliures de Violència. "Volem acabar amb els silencis i l'endogàmia que afavoreixen aquests silencis i amb la por de la víctima que no se sent acompanyada i no denuncia", ha dit el conseller, Josep Bargalló, que ha assegurat que no es pot "supeditar una suposada solidaritat entre membres de la comunitat educativa a l'acció contundent i a l'acompanyament de la víctima". Unes paraules que es poden entendre com una crida perquè alumnes i personal educatiu no callin quan veuen o sospiten d'agressions contra alumnes. 

La gran novetat que planteja el pla és la creació d'una Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència (USAV), que coordinarà la gestió de tots els casos, en col·laboració amb la línia d'atenció a la infància, la DGAIA i altres institucions. Per ara només hi treballen quatre persones, però en breu es contractarà més personal de diferents àmbits (jurídic, docent, psicopedagògic...) per acompanyar els inspectors i els directors de centres en la detecció dels casos i l'acompanyament a les víctimes. La USAV tindrà constància de les denúncies formals que els nois i noies facin al centre educatiu, a la Fiscalia o als Mossos, però també de les revelacions que facin a través d'una nova web i una aplicació mòbil que es crearan per facilitar la comunicació de les víctimes que no vulguin denunciar els casos judicialment. Quan un alumne o un docent informi sobre un cas, la USAV s'activarà immediatament.

35 milions d'euros fins al 2026

En paral·lel, el pla, que compta amb una inversió de prop de 35 milions d'euros fins al 2026 i que s'adreça tant a centres públics com privats, també formarà inspectors, direccions, equips d'assessorament pedagògic, docents i alumnes perquè siguin capaços de "detectar, prevenir i actuar en casos que es coneguin", segons ha dit la directora general de Currículum, Maite Aymerich. Segons Bargalló, l'objectiu final és "posar tot el sistema educatiu al costat de la víctima", tot un canvi de paradigma, ha dit textualment, pel qual ha calgut "superar temences, inèrcies i reticències". "No valen excuses, no podem mirar cap a una altra banda", ha reclamat. Per això, el Departament també exercirà l'acció popular en casos greus i es personarà en qualsevol denúncia per violències sexuals.

El conseller ha afirmat que el programa Escoles Lliures de Violències és "l'eina més potent que mai ha tingut el departament per combatre aquesta xacra". Malgrat que ha assegurat que les escoles catalanes "tenen bona convivència", com que són un reflex de la societat tenen també "violències particulars" que cal abordar "amb mesures punitives i d'acció positiva quan calgui" perquè no es puguin repetir.

stats