Oposicions docents

Allau de reclamacions a les oposicions a docent: el 30% dels aspirants n'han presentat una

Educació comunica als sindicats que hauran d'endarrerir la publicació dels llistats definitius per gestionar les revisions

2 min
Les oposicions a docents tindran més proves orals

BarcelonaContinua la indignació pels criteris de correcció dels exàmens d'oposicions a docent. La setmana passada diversos docents van denunciar opacitat i "diferències abismals" en les notes de les proves que van fer a principis de juliol en la convocatòria d'oposicions d'educació més gran que s'ha fet mai a Catalunya. Ara aquests casos puntuals han anat a més, fins al punt que 8.440 aspirants han presentat una reclamació perquè no estan d'acord amb el resultat de les seves proves. Una xifra que representa el 30% dels docents que es van presentar a les oposicions per obtenir una de les 14.000 places docents que hi ha per cobrir.

Segons ha pogut saber l'ARA, aquesta allau de reclamacions ha provocat que els tribunals demanin més temps per poder fer les revisions dels exàmens. Aquesta petició ha provocat que aquest dijous el departament d'Educació comuniqués a la mesa sectorial que s'hauria de retardar la data estimada en què es preveia publicar els llistats definitius d'aquesta fase de les oposicions. Segons explica la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, inicialment es va explicar que les notes definitives es donarien entre el 26 i el 27 de setembre i ara es calcula que es publicaran a partir del 2 d'octubre, tot i que encara és una data aproximada. Aquesta informació, que de moment no ha comunicat oficialment el departament d'Educació, també l'ha fet arribar CCOO als seus afiliats. El càlcul actual és que serà a partir del 3 d'octubre quan els aspirants que hagin aprovat aquesta fase puguin comunicar els mèrits que han obtingut per la seva experiència laboral perquè s'avaluïn i es creï la llista definitiva de qualificacions que permetrà adjudicar les places en funció de l'ordre de nota.

La revisió la fa el mateix tribunal

Tal com ja van denunciar diversos testimonis a l'ARA, USTEC critica que hi ha hagut "una disparitat entre els criteris dels tribunals", ja que alguns tenen una ràtio d'aprovats molt més elevada que altres. El sindicat també denuncia que el procés de revisió quan es fa una reclamació "és poc transparent". Segura explica que són els mateixos tribunals que han corregit la prova reclamada els que en fan la revisió i que, per tant, "és difícil que es reconeguin els errors".

La portaveu del sindicat educatiu majoritari també denuncia que els aspirants que volen reclamar no tenen una base per fer-ho, ja que els docents no tenen cap document més enllà dels criteris generals de correcció per fer la reclamació. "Alguns tribunals donen la rúbrica que fan servir per fer les correccions i altres no, i això deixa a moltes persones en una situació d'indefensió", assegura. I afegeix: "És la teva opinió contra la del tribunal, i l'únic que pots fer és dir que no estàs d'acord amb la teva nota".

stats