Calor i obres inacabades, les crítiques de l'inici de curs

Una minoria de centres no poden començar les classes amb normalitat perquè encara no tenen a punt els mòduls prefabricats

Laia Vicens / Joan Cebrián
3 min
Imatge de les obres inacabades a l'institut Narcisa Freixas de Sabadell

BarcelonaEl curs ha començat amb relativa tranquil·litat a infantil i primària (sense vagues i, finalment, amb monitors en la majoria de casos) i s'espera que passi el mateix a partir d'aquest dimecres als instituts, que també comencen el curs abans del que era habitual. Les queixes se centren, aquests primers dies, en dos temes: la calor que fa a les escoles, poc condicionades per a les altes temperatures, i les obres inacabades, que faran que alguns centres comencin les classes amb paletes amunt i avall.

"Aquesta setmana, a 1r i 4t de l'ESO faran les classes a l'institut, mentre que a 2n i 3r les faran al centre cívic i faran excursions", explica Rosa Gonzalo vicepresidenta de l'AMPA Institut Narcisa Freixas de Sabadell. És un centre que fa temps que espera un edifici nou, que no arriba, i ara –denuncien les famílies– "ni els barracons estaran a punt per començar". Se n'havien d'instal·lar uns de nous per acollir els alumnes de 4t d'ESO i esponjar la resta d'aules, però les obres que havien de començar el 18 de juliol es van endarrerir dues setmanes i les feines previstes no arribaran a temps. "Fins al 12 de setembre no està previst que es puguin fer servir el mòdul i el pati", avisa la portaveu de les famílies.

Els alumnes de l'Escola Santa Anna de Premià de Dalt tampoc ho trobaran tot a punt. Primer es van mobilitzar perquè la seva escola tingués ESO, i ho van aconseguir. Després es van tornar a unir per reclamar un edifici nou, però Educació només els va confirmar que instal·laria uns barracons provisionals per obrir els nous cursos de secundària. Ara tornen a protestar per lamentar que els alumnes arribaran aquest dimecres a classe i no tindran l'espai en condicions. "El mobiliari es distribuirà just el dia que els nens comencen les classes", ha denunciat l'AFA, i no s'hi podrà fer classe fins al dia 12. "Després de tot el que ens hem queixat i hem reclamat un espai en condicions per als nostres fills, l'inici de curs dels alumnes d'ESO haurà de ser "en espais alternatius" de l'escola. Com a pares només que ens queda dir que ja n'hi ha prou", han afirmat en un comunicat.

Imatge de l'Institut Narcisa Freixas de Sabadell.
Imatge de l'Institut Narcisa Freixas de Sabadell.

40 ºC a classe

Alumnes, docents i famílies també s'han queixat de la calor "infernal", diuen, que fa a les aules. Com ja va passar al juny, en una onada de calor que va marcar el final de curs, les escoles tornen a "batre rècords de calor" aquest setembre, com ha denunciat per exemple l'AFA de l'Escola Auró de Barcelona, on asseguren que han passat dels 40 ºC. "¿Alguna mesura prevista per tenir escoles en condicions?", es pregunten. També s'han reportat temperatures molt altes a Vilanova i la Geltrú i a Castelldefels, entre altres poblacions.

En la roda de premsa d'inici de curs, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va anunciar que "a mitjà i llarg termini" es farà un pla d'emergència climàtica per "adaptar progressivament els centres" al context d'emergència climàtica, però no va concretar en què consistiran les "mesures correctores". El que no sembla plausible d'entrada és que s'hi instal·lin aparells d'aire condicionat, perquè el departament creu que no són "sostenibles energèticament". En les noves instruccions als centres per fer front a les onades de calor, el departament exclou l'opció de suspendre les classes els dies d'altes temperatures com havien demanat alguns centres i es proposa abaixar les persianes, mantenir la ventilació creuada, evitar l'activitat física a les hores centrals del dia i hidratar-se.

stats