Educació
Societat  /  Educació 19/04/2022

Un centre de FP al Port formarà alumnes en logística

L'Institut de Logística de Barcelona oferirà 345 places per a l'alumnat, de les quals 165 seran de nova creació

Gerard Mira
2 min
Imatge del futur Institut de Logística de Barcelona.

BarcelonaL'educació a través de formacions professionals (FP) ha adquirit molt de pes en els últims anys, fins al punt que el Govern està decidit que aquesta sigui la legislatura de la FP, com diuen reiteradament. En aquest context, el departament d'Educació de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el Port de Barcelona han unit forces per a la creació d'un nou centre de formació professional, l'Institut de Logística de Barcelona, que obrirà les portes el curs 2022-2023 i serà el primer centre de FP de la ciutat especialitzat en logística.

L'institut oferirà formació en set cicles diferents, entre un PFI –els programes de formació i inserció que fan nois i noies sense l'ESO i que ja tenen més de 16 anys– i diversos graus mitjans i superiors, com ara tècnic de gestió administrativa, tècnic en activitats comercials amb perfil professional de logística, tècnic en comerç internacional o en sistemes informàtics en xarxa, amb el perfil de ciberseguretat, entre altres. L'oferta per al curs vinent serà d'11 grups amb una ràtio de 30 alumnes (330 places) més un grup de 15 alumnes de PFI d'auxiliar de comercialització. En total, d'aquestes 345 places 165 són de nova creació i les 180 restants provenen de l'Institut Joan Brossa, un centre de cicles formatius especialitzats en administració d'empreses i comerç. Per al curs següent, el 2023-24, hi haurà en total 15 grups. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha reiterat una vegada més que el Govern garantirà que tot l'alumnat que acaba 4t d'ESO tindrà plaça en la FP de la família que hagi sol·licitat. "Tot i que pugui semblar estrany, és una realitat que mai s'ha donat a Catalunya", ha afegit Cambray.

Tal com ha dit el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, durant la presentació del centre d'aquest dimarts, "la formació és la millor manera per valorar tota la feina logística que es fa al Port". El director de l'Institut, José Antonio Vázquez, ha conclòs que aquest centre suposarà un benefici "per a tots els joves estudiants, per a tot el professorat i, sobretot, per a tot el teixit productiu del Port". Una idea que el regidor de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha compartit: "Portar la formació al mateix lloc on està la feina d'aquesta professió genera més valor per a tots els estudiants, a part que fa més atractiu el centre d'estudis i el Port de Barcelona". Martí ha sentenciat que "aquest maridatge" que ha conformat l'institut generarà "els millors professionals" per a les professions emergents del sector.

D'entrada, el centre començarà la seva activitat a l'Aula dels Estels, un espai cedit pel Port que forma part de l'Escola Europea - Intermodal Transport, i en uns locals llogats del World Trade Center, però l'objectiu del Consorci d'Educació i el Port de Barcelona de cara a l'any 2025 és ubicar-lo al nou hub de coneixement, innovació i formació que es farà al moll de Sant Bertran.

stats