Primer cessament a Educació després de la debacle de l'informe PISA

Simó destitueix el president del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu

ARA
2 min
Sessió de control al govern català al Parlament

BarcelonaPrimers canvis en el departament d'Educació arran la crisi que va deixar al descobert la desfeta de l'últim informe PISA, que constatava els pitjors resultats educatius de Catalunya de la història. En una resolució de reestructuració publicada aquest dimecres, la consellera Anna Simó ha comunicat el cessament del president del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu (CSASE), Carles Vega, que serà substituït temporalment per l'actual director general d'Innovació Digitalització i Currículum, Joan Cuevas. La conselleria assegura que la decisió s'emmarca en un procés de "transició" cap a la nova Agència d'Avaluació i Prospectiva del Sistema Educatiu, l'òrgan que ha de substituir el CSASE, cosa que ja estava prevista abans que es fessin públics els mals resultats de PISA.

Ara bé, i segons ha informat el departament en un breu comunicat, Vega no revalidarà la presidència –que exerceix des del setembre del 2021– quan la nova estructura estigui operativa. El Consell va sortir esquitxat després d'unes polèmiques declaracions del secretari de Transformació Educativa, Ignasi Garcia Plata, que va atribuir els mals resultats de PISA a una "sobrerepresentació" en la mostra de l'alumnat nouvingut. Davant l'allau de queixes i preguntes sobre depuració de responsabilitats, al gener Simó es va limitar a negar aquest biaix a l'informe i va anticipar que la conselleria preveia canvis estructurals per encarar la nova agència.

A partir d'ara, serà el director general d'Innovació Digitalització i Currículum, Joan Cuevas Expósito, que fins ara dirigia el desplegament de la innovació pedagògica i la transformació educativa a Catalunya, qui assumirà el càrrec de president, almenys fins al desplegament efectiu de l'Agència. La presidència, però, serà temporal. Així ho ha explicat Educació, que ha insistit que és una designació "transitòria" fins que es constitueixi el nou organisme.

Tot aquest procés per reconvertir el Consell Superior d’Avaluació en la nova agència està previst que s'allargui entre tres i cinc mesos. "Per poder garantir tant el funcionament ordinari del Consell com la transició fins a la nova agència, s’han creat dues comissions, una d’operativa i una altra d’estratègica. La primera estarà liderada pel director general d’Innovació, Digitalització i Currículum", precisa el comunicat.

Les conclusions dels experts, al març

Tot i que d'entrada es va dir que les conclusions del grup d'experts per impulsar millores educatives, que va crear el Govern després del fracàs de PISA, arribarien al febrer, finalment tot s'endarrerirà un mes més. La consellera d'Educació, Anna Simó, ha dit que estaran "enllestides" al març.

La consellera ho ha dit des del Parlament, durant una interpel·lació de Vox. "Els centres i el departament han de saber les conclusions abans de Setmana Santa", ha explicat la consellera, i ha argumentat que així les podran començar a aplicar a partir del curs vinent. Simó també ha subratllat que les conclusions "s'elevaran" després als grups parlamentaris i al Consell d'Educació de Catalunya "per acabar d'enriquir el treball".

stats