Assetjament escolar
Societat Educació 03/11/2022

Clam de les famílies perquè el 'bullying' sigui delicte

La ministra d'Educació assegura que estudiarà la proposta de les famílies, que també volen un registre de les víctimes

3 min
Els pares de la Kira, la nena que es va suïcidar després de patir assetjament escoalr, davant del Congrés amb les 230.000 signatures

BarcelonaCoincidint amb el Dia Internacional contra la Violència, l'Assetjament Escolar i el Ciberassetjament, el Congrés dels Diputats ha rebut aquest dijous més de 230.000 signatures que demanen canvis concrets als protocols. Les signatures, recollides a través de la plataforma Change.org, han arribat de la mà dels pares de la Kira, la nena de 15 anys que es va suïcidar a Barcelona el juny del 2021 després de patir bullying: han demanat que assetjar companys de classe sigui considerat un delicte, que quan un alumne es canvia de centre per aquest motiu consti als documents perquè existeixin estadístiques reals d'aquesta problemàtica i que si quan la família adverteix a l'escola que el seu fill pateix assetjament el problema persisteix hi hagi una conseqüència legal per als docents.

"Que la inspecció educativa es posi a inspeccionar de veritat, que no sigui decorativa i que no estigui en connivència mai amb cap centre", ha dit José Manuel López, el pare de la noia, que ha avisat que l'assetjament escolar és un problema "més seriós del que sembla". Per això, ha reclamat als polítics que es prenguin seriosament l'assetjament escolar i inverteixin més diners a solucionar-lo, perquè ara mateix només s'hi destina "xavalla". "De debò no li interessa a cap governant?", s'ha preguntat. Segons ha dit, calen accions perquè els menors "se sentin segurs i no vagin a l'escola amb por". "Perquè un nen rendeixi ha de sentir-se segur i motivat", ha afegit.

A banda del registre de víctimes d'assetjament i de canvis legals, els pares de la Kira han reclamat que es formi els docents ja a la universitat perquè sàpiguen ensenyar als seus alumnes a gestionar les seves emocions i les dels altres i que es prenguin mesures per detectar a temps idees suïcides als centres. "No és normal que un nen amb 10 anys o la meva filla, amb 15, decideixin que no val la pena viure", ha dit López.

El ministeri ho estudiarà

La ministra d'Educació, Pilar Alegría, s'ha compromès a estudiar la proposta d'elaborar una llei contra l'assetjament escolar. "No descartem mai res. Estudiarem la proposta", ha indicat la ministra, que també ha assegurat que "la primera obligació de qualsevol govern i Parlament és escoltar el que un nombre molt important de famílies estan demanant". Alegría ha recordat que segons l'últim informe Pisa, l'any 2018, Espanya és el tercer país de la Unió Europea amb millor clima educatiu, després de Portugal i Holanda, i que mentre que a Europa un 23% dels nois de 15 anys han estat víctimes d'assetjament, a Espanya la xifra és del 17%. Ara bé, també ha admès que "no hi ha percentatge vàlid" en un tema com aquest, perquè qualsevol situació de bullying és greu.

A Catalunya, el departament d'Educació ha atès en un any 843 casos de violència infantil en entorns escolars, és a dir, una mitjana de dos casos al dia. Les denúncies se centralitzen des de l'abril de l'any passat a través de la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència (USAV), que coordina la gestió de tots els casos, en col·laboració amb la línia d'atenció a la infància, la DGAIA, i altres institucions com els Mossos. De l'abril al desembre del 2021, la USAV va rebre 550 casos i en els primers quatre mesos del 2022 s'ha fet càrrec de 293 més.

De fet, les xifres oficials només suposen "la punta de l'iceberg" del que realment passa a les aules, segons ha denunciat a Efe el president de l'Associació Espanyola per a la Prevenció de l'Assetjament Escolar (Aepae), Enrique Pérez-Carrillo: nou de cada 10 casos de bullying "queden impunes" i els protocols per evitar-los "fallen estrepitosament". "És un frau institucionalitzat", ha assegurat. Els cossos de seguretat de l'Estat (Policia, Guàrdia Civil, Mossos i policies locals, entre altres) reben un miler de denúncies a l'any, però organitzacions com Save the Children, Amnistia Internacional o la Unesco afirmen que els nens afectats a l'Estat pel maltractament entre iguals podrien arribar a entre el mig milió i els tres milions. Segons Amnistia, el 96% de casos sospitosos d'assetjament que va rebre el número d'atenció telefònica del Ministeri d'Educació el 2017 i 2018 no van ser mai denunciats a la inspecció.

stats