Societat Educació 23/09/2022

Els directors d'institut de Barcelona no volen canviar els horaris al gener

Fan públic un comunicat en què expressen que la mesura "afectarà greument la qualitat educativa" dels centres

2 min
Alumnes d'un institut de Barcelona

BarcelonaEls directors dels centres públics comencen a mobilitzar-se arran dels canvis que es preveuen al gener. L'acord a què van arribar els sindicats i el departament d'Educació a canvi de desconvocar les vagues previstes per al setembre implicava reduir una hora lectiva a tots els docents del sector públic a partir del gener del 2023, de manera que els mestres faran 23 hores de classe i els professors d'ESO 18. Però això no es pot fer sense incorporar nous mestres i professors per compensar les hores de classe que es deixaran de fer, i la incorporació de 3.500 docents tindrà una conseqüència que inquieta molt les direccions: els horaris s'hauran de refer només tres mesos després d'haver començat les classes. En una reunió aquest dijous entre les direccions dels instituts de Barcelona i l'administració (representants del Consorci d'Educació de Barcelona i del departament d'Educació) es va fer palesa la desorientació dels centres: tot i que veuen bé que hi hagi més recursos, han volgut expressar el "desacord" per haver de modificar els horaris a mig curs, perquè creuen que "afectarà greument la qualitat educativa de les escoles i els instituts".

Després de la reunió, les direccions dels instituts van redactar un text –avançat per Catalunya Ràdio– en nom de "les direccions de centres educatius", tot i que les escoles de primària no eren a la trobada. Al document, celebren la "molt bona notícia" de l'acord amb els sindicats per reduir una hora lectiva (i tornar a l'horari que tenien abans de les retallades), perquè diuen que permet incrementar el temps dedicat a la reflexió pedagògica i la feina cooperativa del professorat. Ara bé, avisen que canviar l'horari al gener "implicaria una redistribució de les matèries o tutories i comportaria un trasbals important als referents dels alumnes i les famílies". "Aquestes millores no poden ser en detriment dels canvis en els horaris i referents dels estudiants", diuen al manifest. Argumenten que han elaborat durant l'estiu els millors horaris per donar resposta "a les necessitats pedagògiques" i que no és bona idea modificar-los tres mesos després.

Un dels arguments per no canviar els horaris és per "respectar" l'atenció educativa a tot l'alumnat, sobretot el més vulnerable: "Aquestes modificacions els afectaran directament. És un alumnat amb més fragilitat i més dificultat per adaptar-se als canvis i hi ha la possibilitat que perdin els seus referents educatius directes", diuen. Per això, proposen que la mesura entri en vigor al juny per implementar-la a l'inici del curs següent, de manera que "no tindria repercussió negativa en el procés d'aprenentatge".

Al document, que no va signat per ningú, també es mostren molestos perquè asseguren que no han rebut comunicació oficial de l'acord entre sindicats i el departament i diuen que tot el que en saben és el que han vist a la premsa. En paral·lel, també s'ha fet públic una mena de cartell, signat per "directors i directores de centre de Barcelona", que diu: "Les direccions de centres de Barcelona es planten. I, malgrat estar d'acord amb la recuperació de les 18 h, no refaran els horaris al gener". Diversos directors consultats per l'ARA desconeixen l'autoria del cartell. La majoria diuen que faran petits retocs en els horaris per incorporar els nous mestres que arribin, però no canviaran tots els horaris per no causar un daltabaix organitzatiu.

stats