Selectivitat

Educació diu ara que caldrà llegir dos llibres per a les PAU, però que els escolliran els centres

El document que es va fer arribar inicialment als instituts assegurava que l'any vinent ja no hi hauria lectures obligatòries

2 min
Fotografia d'arxiu d'estudiants fent les PAU a la Universitat Pompeu Fabra

BarcelonaDesprés del rebombori sorgit aquest dimecres davant els canvis pel que fa a les lectures obligatòries de la selectivitat, aquest matí el departament d'Educació ha intentat matisar en què consistiran exactament aquests canvis. El primer document que es va fer arribar a tots els instituts assegurava que el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) i el departament d'Educació havien acordat que a la convocatòria de les PAU 2025 "ja no hi hauria lectures obligatòries" a les matèries comunes de llengua catalana i llengua castellana. Però aquest matí diversos representants del departament d'Educació (a través de les xarxes socials i d'una entrevista) han rebaixat la contundència del canvi.

En una piulada a X, la consellera Anna Simó ha insistit que "les lectures obligatòries no desapareixen". Ha detallat que el canvi de cara al curs que ve serà que "en lloc d’haver-hi unes lectures concretes, hi haurà llistes més amplies d’obres" entre les quals els centres hauran d'escollir un mínim de dos. Ara bé, des del departament s'explica que es treballarà a partir d'"itineraris lectors", que a grans trets consisteix a fer que el centre esculli certes obres o fragments en funció de la temàtica que vulgui treballar. A hores d'ara, però, no es confirma que els llibres a escollir formin part d'una llista tancada creada pel departament d'Educació.

Per altra banda, el director general d’innovació educativa, digitalització i currículum, Joan Cuevas, sí que ha reconegut, també en un fil a X, que "les PAU deixaran de tenir preguntes memorístiques sobre lectures". Cuevas ha detallat que el que es farà és plantejar "fragments d’altres obres, sobre els quals s’hauran de relacionar les dues lectures mínimes: establint relacions, comparant temes, recursos i/o èpoques, interpretant i argumentant críticament". D'aquesta manera, a priori, sí que caldrà que tots els alumnes que es presentin a la selectivitat llegeixin dues lectures per poder-les relacionar amb les preguntes que se'ls plantegin a la selectivitat.

"Actitud favorable" envers la literatura

Aquest matí el secretari de Transformació Educativa de la Generalitat, Ignasi García Plata, també ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que el canvi en les lectures obligatòries es fa perquè els joves tinguin una "actitud favorable" envers la literatura i per fomentar l’anàlisi i l’ensenyament per competències. García Plata ha explicat que es vol que els estudiants relacionin la literatura amb altres arts i que sigui "atractiva" per tal de tenir "més alumnes lectors". També ha defensat que amb les lectures obligatòries per a la selectivitat hi havia alumnes que llegien un resum per contestar preguntes orientades a comprovar si s'havia fet la lectura i no si s'havia entès.

El secretari ha assegurat que a les classes es continuaran posant textos d'autors clàssics, com Mercè Rodoreda o Salvador Espriu, però ha insistit que l'important no ha de ser "forçar" a llegir-los, sinó "motivar" l'alumne perquè vulgui fer-ho. Pel que fa als nous models d'examen de les PAU, que s'aplicaran en la convocatòria de l'any que ve, García Plata ha reconegut que encara no els tenen, però que s'està treballant conjuntament amb el departament de Recerca i Universitats.

stats