Coronavirus
Societat Educació 27/01/2022

Educació dona per superat el pic de contagis tot i els més de 100.000 confinats

La conselleria treu pit de la cobertura de les baixes docents davant les mobilitzacions dels sindicats

4 min
Nens de Primària en una classe de Barcelona.

Barcelona"Optimisme moderat" al departament d'Educació per la possibilitat que la sisena onada hagi tocat sostre a les escoles i els instituts. Tot i que aquest dijous hi ha més de 100.000 confinats (98.185 alumnes i 8.570 docents) i 1.591 grups d’infantil i primària amb cinc o més positius –i que, per tant, tenen indicada la quarantena–, la secretària d'Educació, Patrícia Gomà, ha plantejat que les infeccions van a la baixa des de fa tres dies consecutius i que aquest dilluns s'hauria assolit el pic de contagis amb 132.233 aïllats. "Amb tota la prudència, tenim l’esperança que estiguem en un punt d’inflexió i davant d’un canvi d’escenari de la sisena onada”, ha dit.

La responsable de Salut Pública en la infància i l'adolescència, Laia Asso, assegura que l’escola és prou segura per estar oberta, si bé l’òmicron ha canviat les regles del joc. “A l’inici, el concepte d’escola segura era un espai amb una transmissió tendent a zero. Ara això ha canviat, perquè els centres no són impermeables al que passa a la comunitat”, ha indicat. A més, ha subratllat que els primers dies del segon trimestre ja hi va haver 10.000 positius “que no s’havien produït” a l’entorn educatiu, sinó fora. 

Asso ha admès que s’han produït “moments de tensió” entre les direccions dels centres educatius i algunes famílies per les quarantenes entre els alumnes no immunitzats. “Aquest protocol ja estava vigent al primer trimestre i no és discriminació, se’ls indica per la seva protecció”, ha dit. De fet, ha subratllat que les quarantenes s’han indicat durant tota la pandèmia i són un dels elements de contenció que “han permès mantenir les escoles obertes”, si bé fins aquest trimestre no eren tan freqüents. 

Queixes sobre el protocol

Però precisament aquest dijous, i després de rebre aproximadament 400 queixes, el Síndic de Greuges ha instat els departaments de Salut i Educació a revisar si el protocol específic que s'ha desplegat als centres educatius preveu mesures "efectives, necessàries i proporcionals" en relació amb el dret a l'educació. Al·lega que la vacunació no és efectiva per frenar la transmissibilitat de la variant òmicron i que la diferenciació entre vacunats i no vacunats podria ser un risc atès que la mutació s'escapa parcialment de les vacunes. El Síndic demana valorar si es poden proporcionar tests als grups bombolla on apareix un positiu per garantir "la màxima seguretat i presencialitat" a les aules.

Asso ha reconegut que els agradaria fer canvis en el protocol educatiu "aviat", si bé ha puntualitzat que aquestes modificacions haurien de fer-se al protocol general, de manera que tothom, l'entorn educatiu i la comunitat, segueixi les mateixes directrius. De fet, ha dit que “no és improbable” un canvi en els protocols de gestió de casos, però desconeix quan es pot produir. En qualsevol cas, serà a instàncies del ministeri d'Educació, perquè aquest tipus de decisions es prenen "en cascada".

En l'àmbit de decisió català, si es consolida la tendència a la baixa de les dades, no es descarta eliminar o reduir el programa de tests d’antígens a les farmàcies, amb què es detecten milers de casos asimptomàtics i que, operativament, posa moltes traves al funcionament de les escoles, així com la conciliació familiar. Des de l’inici del trimestre, el passat 10 de gener, s’han fet 383.000 tests a les farmàcies, 28.000 dels quals ha donat positiu (un 7,3% del total).

De moment, però, fins i tot el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) avala els protocols anticovid a les escoles catalanes. La justícia ha rebutjat la suspensió cautelaríssima de mesures com la diferenciació entre els alumnes immunitzats i no immunitzats a l'hora de fer confinaments, la distància social o l'ús de mascareta o de gel hidroalcohòlic que havien sol·licitat una desena de famílies. El tribunal ha donat fins dimarts vinent a la Generalitat i la Fiscalia perquè al·leguin a favor o en contra d'aquest recurs.

13.156 substitucions en tres setmanes

La directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, ha tret pit de la gestió de la conselleria en la cobertura de les baixes de docents. Des que va arrencar el segon trimestre, el passat 7 de gener, s'han fet 13.156 substitucions de professors i mestres mitjançant nomenaments diaris –una pràctica que havia de durar 15 dies i al final s'allargarà com a mínim fins al 31 de gener– i la concertada ha fet aproximadament 4.000 nomenaments. També s'han cobert baixes de curta durada (menys de 15 dies) i s'han obert les borses de substitucions fins al 15 de febrer, d'on s'han incorporat 350 docents al sistema educatiu. Actualment, hi ha disponibles 1.762 mestres d'infantil i primària i més de 5.800 professors de secundària i formació professional (FP).

Amb tot, aquest dijous un centenar de delegats dels principals sindicats (USTEC-STEs, CCOO, Intersindical, ASPEPC·SPS, UGT i USOC) s'han concentrat a les portes del departament d'Educació per protestar contra la situació "extrema" que es viu als centres educatius a causa de la sisena onada, segons denuncien, per manca de mesures de seguretat, que no contenen l'"explosió" de contagis, i la falta de personal que se'n deriva. En aquest sentit, asseguren que no s'estan cobrint totes les baixes, que gairebé cada dia el nombre de substitucions no assignades dobla el de les assignades i que n'hi ha que no acaben sent reals perquè el substitut també es posa malalt.

stats