Pandèmia
Societat Educació 17/01/2022

Les escoles cristianes recorren a estudiants d'últim curs de magisteri per substituir les baixes

La patronal dels centres demana al departament d'Educació que pagui les nòmines dels contractats sense tota la titulació requerida

3 min
Una alumna de secundària en una escola concertada de Sant Vicenç dels Horts.

BarcelonaLa Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) i la Facultat de Ciències de l’Educació Blanquerna-URL han obert una borsa de treball extraordinària amb estudiants de màsters o de l'últim curs de magisteri per fer front a les substitucions a les baixes dels docents d'escoles i instituts, tocats per l'impacte de l'òmicron. De moment, ja s'hi han inscrit uns 150 candidats, una xifra del tot insuficient per a les necessitats dels centres, tenint en compte que després de les vacances de Nadal els concertats tenien 2.000 professionals malalts. El departament d'Educació ha respost a la iniciativa amb una negativa i ha descartat la contractació d'aquests alumnes sense titulació oficial per a la docència.

Però per a la secretària general de la patronal, Meritxell Ruiz, la situació és "crítica", perquè les plantilles de docents i també de personal administratiu es ressenten pel degoteig constant de baixes a causa de l'alta transmissibilitat del covid, fet que obliga les direccions a refer horaris per tapar els forats dels professionals absents, que en molts centres arriben al 10% del total. La gran demanda fa que els mecanismes tradicionals per captar nous docents es quedin curts, perquè quan els truquen, molts dels candidats estan ja treballant en l'educació pública, que penalitza quan un docent rebutja una substitució. "Ens trobem que costa tenir candidats, en dues ocasions han vingut persones que al cap d'una hora han rebut una trucada de l'escola pública", ha comentat Joan Tardà, director del Col·legi Mare de Déu de Lourdes de Badalona, que avui té el 14% del personal de baixa.

Màsters i doble titulació

Sense personal amb la titulació requerida per fer classe, tant la FECC com la Blanquerna defensen recórrer a estudiants de l'últim curs de magisteri, de màsters relacionats amb la pedagogia i l'educació, així com de doble grau que ja hagin acabat una titulació com una "solució excepcional per a un moment excepcional", tal com va fer el departament de Salut per facilitar que infermeres i metges encara en formació s'integressin a les plantilles dels hospitals o CAP per fer front a la sobrecàrrega de demanda. Ara, aquesta mateixa urgència es troba a l'escola i aquests estudiants a les portes d'obtenir la titulació cobririen baixes de "tres o quatre dies", supervisats pels equips professionals, ha destacat Ruiz. De moment, només s'ha recorregut a aquesta borsa en casos molt puntuals, concreta la patronal, que assenyala que davant del rebuig d'Educació "sempre poden estar a l’escola com a personal auxiliar o de reforç".

Els problemes per als centres concertats no s'acaben al cobrir les baixes, sinó que, en cas que els substituts siguin aquests estudiants d'últim curs, els mateixos centres contractants hauran de fer-se càrrec de les seves nòmines, perquè el departament d'Educació només sufraga els professionals amb titulació acreditada. Per a Ruiz és indispensable que el Govern assumeixi aquesta despesa dins dels concerts econòmics establerts per no perjudicar encara més els comptes de les escoles.

Per la seva banda, el degà de la Facultat de Ciències de l'Educació, Jordi Riera, ha animat altres universitats a fer una crida als seus estudiants de màsters per poder obrir una borsa de treball excepcional pel covid. La Blanquerna divendres va enviar un correu electrònic a 300 dels seus alumnes amb el perfil per incorporar-se a les plantilles educatives i ja s'hi han inscrit 153, una xifra del tot insuficient per cobrir totes les baixes. "Aquesta és una xarxa per garantir el dret a l'educació", ha afirmat Riera, que ha apuntat que la situació requereix "esforços extraordinaris".

Més de 123.000 tests d'antígens en cinc dies

Entre dilluns i divendres s'han fet 123.575 tests a l'entorn escolar. “La setmana passada es van prescriure tants tests d’antígens a les escoles com durant tot el primer trimestre”, ha recalcat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Davant d’algunes crítiques d’usuaris que s’han trobat que les farmàcies no tenien proves per als alumnes, ha aclarit que aquest cap de setmana s’han repartit 200.000 tests destinats als alumnes

stats