L'allau de baixes i els dubtes de les famílies tensen escoles i instituts

El Govern canvia el protocol i elimina els antígens per a alumnes i professors contagiats els últims 3 mesos

4 min
El pati d'una escola de Barcelona en una imatge d'arxiu.

BarcelonaFa només tres dies que ha començat el segon trimestre, però a les escoles i als instituts alerten que no havien vist fins ara una cosa igual: el boom de contagis ha provocat una allau de baixes laborals entre els professionals educatius –hi ha més de 6.000 treballadors aïllats, prop del 4%– i els canvis de protocol a dos dies de començar l'escola han despistat les famílies, que tenen molts dubtes i poques concrecions. Amb aquest panorama, els equips directius s'han vist obligats a aparcar les qüestions pedagògiques i se centren quasi en exclusiva en la gestió del covid. Se senten sobrepassats i tensionats. "Només tenim ganes de recuperar la normalitat, no d'abans de la pandèmia, sinó del primer trimestre!", resumeix Jaume Montsalvatge, responsable de l'àrea de pedagogia i innovació de l'Escola Pia de Catalunya.

"L'afectació és molt gran", avisa. "En escoles amb 70 professors, en tenim entre 5 i 7 de baixa, és a dir, entre un 5 i un 10% de la plantilla", explica Montsalvatge. Això obliga els centres a fer tota mena d'equilibris interns: enviar mestres de suport a fer classe, fer desdoblaments, trencar especialitats i que un professor de biologia faci matemàtiques si és necessari... Els problemes s'acumulen: hi ha especialitats d'ESO, com les llengües (català, castellà i anglès) o dibuix tècnic, que no són fàcils de cobrir, i a més en termes de contractació els centres concertats ho tenen una mica més complicat, perquè no poden recórrer a la borsa d'interins del departament. Com que ara hi ha tantes adjudicacions i la llista corre molt de pressa, hi ha treballadors de centres concertats que estan deixant la feina perquè els criden per fer substitucions a l'escola pública i si no les accepten perden la posició. En només tres dies de curs, el departament d'Educació ha nomenat més de 4.200 interins per substituir docents de baixa als centres públics. 

A les escoles i instituts públics diuen que, malgrat que de manera extraordinària s'estan fent nomenaments cada dia, el col·lapse que hi ha als CAP provoca retards a l'hora de tramitar les baixes. "Quan pots demanar el substitut ja només queden dos dies perquè torni a classe el professor que s'havia contagiat", apunta Núria Prunés, portaveu d'Axia, l'Associació de Directius de l'Educació Pública de Catalunya.

Els canvis de protocol, un altre maldecap

L'altre gran maldecap als centres és respondre tots els dubtes de les famílies sobre els canvis en el protocol. "Necessitem una única veu que expliqui com hem de procedir, perquè ens trobem que Salut, Educació i els referents covid de les escoles diuen coses diferents", denuncia Montsalvatge. El que ha causat més desorientació és la modificació de les quarantenes –a partir d'ara només s'aïllaran les classes en què hi hagi 5 o més contagiats– i, sobretot, passar de fer PCR a l'escola a fer tests d'antígens a les farmàcies quan surt un positiu a infantil i primària. "Van a la farmàcia i no surten a les llistes perquè encara no s'han entrat totes les dades. A l'Escola Pia de Caldes de Montbui hi ha 45 grups, dels quals 12 estan pendents de fer-se un antígens perquè s'hi han trobat positius. Això vol dir que hi ha uns 400 alumnes pendents d'anar a la farmàcia", exemplifica.

Precisament per evitar el col·lapse de les farmàcies, el Govern ha introduït un petit canvi en el protocol en les últimes hores: els alumnes i professors que hagin passat el covid en els últims tres mesos no caldrà que es facin un test d'antígens quan siguin contactes estrets, de manera que podran fer vida normal, independentment de si estan vacunats o no. En canvi, els que no s'hagin contagiat en els últims 90 dies, hauran de seguir un altre camí: els vacunats no hauran de fer quarantena, però es recomana que es facin un test d'antígens abans d'anar a l'escola, mentre que els no vacunats s'han d'aïllar 7 dies i es recomana que es facin una PCR. 

"A les famílies els sorprèn molt i els costa molt d'entendre que, quan hi ha un positiu, els alumnes no vacunats d'ESO hagin de fer quarantena i no se'ls faci cap PCR ni tampoc cap antígens, mentre que als de primària, tant si estan vacunats com si no, se'ls fa un test d'antígens", alerta Prunés. Tot plegat comporta que les xifres del Traçacovid ballin una mica: malgrat que hi ha molts més aïllats que abans de Nadal –més de 30.000 alumnes i 6.000 docents estan ara en quarantena–, en realitat només hi ha un grup sencer a casa. "La instrucció que ens han donat els responsables covid és que no podem dir que tenim un grup confinat perquè ja no estem confinant tot el grup. Quan surt un positiu en una classe d'ESO, podem tenir 10 o 15 alumnes no vacunats a casa, però no podem dir que el grup està confinat perquè els vacunats segueixen anant-hi", resumeix Prunés per denunciar la petita "trampa" en les dades. 

La situació està tensionant molt els equips directius. "Estem fent nyaps perquè l'escola tiri endavant com sigui", diu Montsalvatge. "No crec que aquest protocol superi aquesta setmana, crec que hauran de fer canvis perquè això no es pot aguantar", afirma, i planteja la possibilitat de flexibilitzar els protocols perquè no tots els contactes estrets hagin de passar per un antígens. 

stats