Oposicions docents

Educació es reunirà amb els interins sense plaça a les oposicions

Més de 1.000 docents han presentat un recurs al·legant un incompliment de les lleis al concurs públic

2 min
Aules buides de l'escola Vedruna el primer dia laborable per als mestres, el curs 2023/24

BarcelonaNou capítol del serial de les oposicions de docents a Catalunya. Després que 4.129 aspirants que van aprovar les oposicions de l'any 2023 es quedessin sense plaça però veiessin que per a la pròxima convocatòria es quadruplicaria el nombre de vacants, ara aquest grup d'interins han aconseguit una cita per reunir-se amb el departament d'Educació.

En un comunicat, el col·lectiu Interines en Lluita (IELL) ha anunciat que ja ha fet arribar una proposta a la conselleria per evitar que els aspirants que ja van aprovar les oposicions hagin de tornar a passar-les aquest any per aconseguir una plaça. La proposta consta de quatre grans mesures, semblants a les que ja van explicar a l'ARA al mes de desembre.

El col·lectiu proposa aplicar una disposició addicional del decret legislatiu 1/1997 que preveu la possibilitat de convocar "un nombre de places addicionals per a cobrir futures vacants, a càrrec de les ofertes d'ocupació pública dels dos anys següents", per tal d'adjudicar una plaça a tothom que hagi aprovat. En segon lloc, suggereixen que les 775 places que van quedar desertes a les oposicions es redistribueixin entre la resta d'especialitats per donar opció als docents que han aprovat. També proposen afegir una disposició a la pròxima convocatòria d'oposicions perquè, si ho volen, els candidats puguin guardar la nota obtinguda a l'últim concurs o que es faci un canvi en el barem utilitzat per valorar els mèrits per tal que el fet d'haver aprovat oposicions prèvies tingui un pes més important en la nota final de l'aspirant.

Tot i haver enviat aquestes propostes al departament, fonts d'Educació confirmen a l'ARA que hi haurà una trobada amb aquest col·lectiu, però que serà una reunió "només informativa". De fet, insisteixen que l'espai de negociació on estan representats els docents és la mesa sectorial. Per la seva banda, el col·lectiu Interines en Lluita reclama que la reunió prevista per finals de gener s'avanci per trobar una solució abans que s'acabi el període per presentar-se al pròxim concurs d'oposició, el 19 de gener.

Acusen Educació d'"incompliment flagrant"

Segons expliquen des d'Interines en Lluita, més d'un miler de docents han presentat un recurs d'alçada a la direcció general de Professorat i Personal de Centres Públics amb l'objectiu d'impugnar la llista definitiva de seleccionats a les últimes oposicions. Al document que han elaborat amb l'assessorament d'un advocat diuen que "sorprèn" que el departament hagi incorporat per a les pròximes oposicions les 775 places desertes de l'anterior procés i asseguren que el traspàs de places "projecta un incompliment flagrant del reial decret 270/2022".

Entre altres arguments que justifiquen les quatre propostes que han fet arribar al departament, el recurs dels aspirants també esmenta que el nombre de places convocades "és inferior al mandat" que fixa la llei, motiu pel qual "impugnen" el procediment. Finalment, l'escrit acaba exigint al departament que realitzi "els actes administratius corresponents" perquè l'aspirant que presenta el recurs "sigui nomenat funcionari de carrera del cos docent".

Tot i el gran nombre d'aspirants que a l'última convocatòria d'oposicions docents es van quedar sense plaça després d'aprovar el concurs, cal recordar que habitualment si un aspirant aprova les oposicions per ser funcionari però té més candidats davant que el nombre de places vacants, la persona afectada queda fora del procés. Per tant, per obtenir una plaça ha de tornar a fer tot el procés d'oposicions, tot i haver-ne aprovat unes anteriorment.

stats