Oposicions

La doble proposta de 4.000 docents per resoldre la falta de places a les oposicions

Denuncien que no es van calcular bé els llocs a estabilitzar i insisteixen que Educació encara tindria marge per solucionar-ho

3 min
Un total de 59.423 alumnes de tot Catalunya van fer al febrer les proves de 4t d'ESO, com aquests de l'institut La Sedeta.

Barcelona"No entenem que si fa pocs dies no hi havia places, ara en surtin 7.000 de noves", critica un dels membres d'Interines en Lluita, el grup sota el qual s'han organitzat milers de docents que després d'aprovar les oposicions extraordinàries han vist com es quedaven sense plaça. Es refereix a l'ampliació del nou procés d'oposicions. El mateix dia que els opositors van constatar que no hi havia prou vacants per estabilitzar els aprovats de la seva especialitat, el departament d'Educació va anunciar que modificaria la convocatòria d'oposicions de l'any que ve quadruplicant el nombre de places que s'havien previst inicialment.

En declaracions a l'ARA, els representants d'aquests 4.000 docents aprovats però sense plaça denuncien que "no té cap sentit que es multipliquin les places per a les properes proves", quan en les oposicions extraordinàries que encara estan en procés ja hi ha milers de professors que han superat el concurs i no han pogut estabilitzar la seva situació. Per aquest motiu han enviat una carta a la consellera Anna Simó instant el departament a fer un "traspàs immediat de les noves places anunciades a l'actual procés d’oposició" o a donar-los prioritat d'alguna manera per a la propera convocatòria.

"El fet que hi hagi persones que aprovin i es quedin sense plaça ha passat sempre, però aquest cop la situació és diferent perquè no s'ha calculat bé el nombre de vacants d'interins que s'haurien d'haver estabilitzat", assegura el delegat de la CGT, Sergi Buyolo. Segons el sindicalista, Educació "intenta maquillar la situació enviant milers de places al nou concurs d'oposicions en lloc de reconèixer l'error".

Des d'Interines en Lluita, la CGT i la plataforma d'interins PINDOC insisteixen que l'ampliació sobtada de places per a les oposicions de l'any que ve és una mostra del "mal càlcul" fet pel departament, i asseguren que "és impossible que totes les vacants siguin de reposició". Per aquest motiu demanen que Educació faci públiques les dades d'antiguitat de totes les places publicades per veure si ja s'haurien d'haver inclòs en processos d'estabilització anteriors.

"Si volen, hi ha marge per solucionar-ho"

A la carta que Interins en Lluita i desenes de docents han fet arribar a la consellera es reclama un traspàs de places cap a les oposicions que s'han fet aquest any i que encara estan obertes. S'emparen en un precedent. Recorden que el maig passat la Generalitat va incorporar al cos d'advocacia 48 persones que havien aprovat unes oposicions ordinàries i s'havien quedat sense plaça. Una decisió que, segons va publicar el mateix Govern, es va poder prendre donant compliment a la llei 8/2023 de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat, que preveu que "les convocatòries de proves selectives puguin incloure un nombre de places addicionals per cobrir futures vacants amb persones que han aprovat unes oposicions sense haver obtingut plaça".

Malgrat que insisteixen en la viabilitat d'aquesta opció, els representants d'aquest nou grup de docents alerten que hi ha poc temps per poder modificar el procés d'oposicions actual, ja que d'aquí pocs dies es publicaran les llistes definitives i es tancarà el concurs. "És difícil, però si volen hi ha marge per solucionar-ho", diu en declaracions a l'ARA un dels seus membres, que prefereix mantenir-se en l'anonimat perquè encara és interí.

Des de la CGT, en canvi, aposten perquè Educació convoqui un nou concurs de mèrits –amb el qual no caldria fer cap prova per aconseguir una plaça– amb les vacants que, segons els seus càlculs, s'haurien d'haver inclòs en el macroprocés d'estabilització que està a punt d'acabar. Per fer-ho reclamen que s'apliqui el reial decret 5/2023, que preveu que l'administració pública pugui convocar un nou procés selectiu amb places addicionals com a mesura per reduir la temporalitat del sector públic.

Consultades per l'ARA, fonts del departament d'Educació s'han limitat confirmar que "els aspirants que hagin aprovat les oposicions, però no hagin tret plaça, es poden presentar a les oposicions ordinàries". Tot i això, des de la conselleria sempre han insistit que les condicions d'aquest macroprocés d'estabilització venen marcades pel govern espanyol, fet que els deixa poc marge per fer modificacions.

stats