Oposicions docents

Educació quadruplica les places per a les oposicions de docent de l'any que ve

Tot i que inicialment es van convocar al voltant de 2.000 places, finalment se n'oferiran més de 9.000

3 min
Les oposicions a docents tindran més proves orals

BarcelonaNou gir de guió en els processos d'estabilització de docents que han marcat els últims mesos l'actualitat educativa catalana. Després que aquest estiu tingués lloc la convocatòria d'oposicions més gran de la història del sistema educatiu català i que el curs passat se celebrés un nou concurs de mèrits per estabilitzar gairebé 13.000 places docents, aquest dilluns el departament d'Educació ha comunicat que quadruplica el nombre de places per a les oposicions de l'any que ve.

Segons detalla el Govern, el canvi que es publicarà en una resolució el mes que ve implicarà un increment de 7.189 places més que les que es van convocar inicialment per a les oposicions de docents del 2023. D'aquesta manera, el procés selectiu de l'any que ve passarà d'una oferta inicial de 2.174 places a una oferta final de 9.363. Tot i que aquesta modificació encara no s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, fonts d'Educació confirmen que el termini perquè els docents s'apuntin a aquesta nova convocatòria d'oposicions serà entre el 20 de desembre del 2023 i el 19 de gener del 2024, ambdós dies inclosos.

L'augment de places al concurs d'oposició ordinari arriba després que al concurs extraordinari celebrat aquest estiu quedessin gairebé 800 places desertes, ja fos perquè els aspirants no havien superat les proves o perquè no hi havia hagut prou inscrits en modalitats concretes, i després que els sindicats denunciessin que més de 15.000 docents es van quedar sense plaça al concurs de mèrits tot i comptar amb més de tres anys d'experiència.

Fonts d'Educació atribueixen aquest increment al fet que han augmentat el nombre de docents al sistema educatiu i que ara s'estan executant ofertes d'ocupació pública que el Govern havia aprovat, però que encara no s'havien convocat.

La majoria de places, per a secundària

A part d'anunciar l'increment de places, Educació també ha desgranat quantes vacants de funcionari preveu oferir per a cada un dels cossos de docents i modalitats educatives. On més vacants s'oferiran serà al cos de professors d’ensenyament secundari (els professors d'institut), amb gairebé 7.000 places, seguit del cos de mestres (2.131) i, a molta distància, els cossos de professors especialistes en sectors singulars de la formació professional (146), professors d’arts plàstiques i disseny (75), docents d’escoles oficials d’idiomes (55) i mestres de taller d’arts plàstiques i disseny (9).

Pel que fa a la secundària, l'especialitat amb més places serà matemàtiques, amb 720 vacants, seguida de llengua catalana i literatura (555), dos dels àmbits on més docents falten i on més costa cobrir les substitucions. També hi ha un nombre de places important d'orientadors educatius (519), de professors d'educació física (400) i de geografia i història (448).

Tot i que les dates per inscriure's a aquest nou procés d'oposicions docents són a finals d'any, el procediment selectiu no s’iniciarà fins a l’abril del 2024. A partir del mes de setembre els nous funcionaris en pràctiques començaran a treballar als centres educatius, moment en què també es nomenaran els professors en pràctiques que hagin guanyat una plaça a través del concurs de mèrits i d’oposició extraordinària que s'han celebrat aquest 2023.

Des del món sindical celebren la decisió, però adverteixen que gran part d'aquestes places són vacants que ja haurien d'haver-se estabilitzat en processos anteriors com el concurs de mèrits. La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, defensa que són places que van quedar desertes al concurs d'oposicions extraordinari i assegura que el sindicat no considera just que passin a formar part d'un procés de selecció ordinari que, a parer seu, "depenen de criteris subjectius". Des d'UGT, Jesús Martín en fa una "valoració totalment positiva", però critica que les places haurien d'haver-se obert abans perquè el departament "ja sabia quantes places estan sent ocupades per professionals interins".

Amb aquesta nova convocatòria, el departament d'Educació calcula que els últims dos anys s'hauran ofert un total de 36.460 places de personal docent per estabilitzar la situació laboral dels mestres i professors catalans.

stats