Educació

Alerta per la falta de professors: la meitat de les substitucions a secundària i FP no es cobreixen

Un estudi fet per la Intersindical mostra com la setmana passada un 48% de les places van quedar pendents d'adjudicar

2 min
Una aula amb pupitres

BarcelonaLa setmana passada ja es van encendre les alertes per la manca de professors de català i ara sembla que el problema pot ser generalitzat. Així ho demostra un estudi fet públic avui per la Intersindical que conclou que en els últims dies gairebé la meitat de les substitucions als instituts de Catalunya no s'han cobert. Analitzant les dades dels centres de secundària i de FP del divendres 15 de setembre, el sindicat ha detectat com hi va haver fins a 303 situacions en què no es va cobrir la plaça quan un docent va faltar. Aquesta xifra suposa que el 48% de les substitucions van quedar sense adjudicar.

Del total de places sense cobrir, destaca sobretot l'àmbit d'informàtica, que ja va viure molts problemes de falta de professorat el curs passat. Segons les dades de la setmana passada, només es van poder cobrir 5 de les 56 places ofertes en l'especialitat de sistemes i aplicacions informàtiques, fet que va deixar un buit de 49 docents sense substituir. També continua preocupant la situació dels professors de català, ja que divendres passat van quedar 43 places pendents d'adjudicar, una xifra menor a les 60 vacants que va reconèixer el departament d'Educació a mitjans de la setmana passada, però que encara suposa que hi ha més de la meitat de substitucions sense cobrir. La mateixa situació s'ha viscut amb els professors de tecnologia, una especialitat en què s'han adjudicat 33 vacants i n'han quedat pendents també 33.

Tot i que l'afectació perjudica menys alumnes perquè són especialitats menys demandades, la situació és encara més greu en assignatures com cultura clàssica, instal·lacions electrotècniques, assessoria d'imatge o tècniques d'imatge i so, en què divendres passat van quedar totes les substitucions per cobrir (és a dir, una quarantena de substitucions sense cobrir).

Altres especialitats que també estan experimentant problemes amb la cobertura de substitucions són matemàtiques, física i química, francès, manteniment de màquines, biologia i geologia o economia, entre d'altres que sumen un total de 22 especialitats amb alguna substitució docent sense cobrir.

Un problema que no és nou

La denúncia de la Intersindical arriba després que el curs passat el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) xifrés en més de 22.000 les substitucions que havien quedat sense cobrir a les escoles i instituts catalans durant el curs 2022-2023. Per fer front a la situació el sindicat educatiu proposa prendre mesures com incrementar les places públiques als màsters de formació del professorat, revisar les polítiques d'accés a la docència, fer contractes anuals de professors substituts per incentivar la transició del sector privat a les aules públiques o fer més atractiva la feina docent millorant les condicions laborals del professorat.

Fonts d'Educació reconeixen que la dada de les 303 substitucions és correcta, però defensen que les dades són d'un dia concret i que "la fotografia varia cada dia en funció dels nous nomenaments i baixes". També destaquen que hi ha 303 vacants, però que la plantilla docent de centres públics és de més de 85.000 persones i recorden que "cada dia es fan nomenaments de personal de les persones inscrites a la borsa de personal docent". D'altra banda, respecte a les dades del curs passat, des d'Educació adverteixen que "no reflecteixen la realitat", perquè es tenen en compte substitucions que s'han deixat de cobrir en més d'un nomenament.

stats