Educació

Falten professors de català: el Govern estudia que facin hores extres per cobrir la mancança

La mesura de permetre més hores ja es va adoptar el curs passat perquè no hi havia prou docents d'informàtica

E.F.
2 min
Un aula de secundaria a Sant Vicenç del Horts

BarcelonaLa història es repeteix en molts centres del país. Si l'any passat faltaven professors d'informàtica en alguns centres de Formació Professional, aquest curs ha començat amb una mancança de docents de llengua i literatura catalana tant a l'ESO com a la FP. El Govern es planteja permetre que professors d'aquesta matèria facin hores extres per cobrir les vacants, ja que han quedat 60 places per cobrir i hi ha dificultat per trobar substituts, segons ha reconegut la consellera d'Educació, Anna Simó.

La mesura és excepcional, però no és nova, perquè el curs passat ja es va haver de recórrer a aquesta solució per garantir la docència d'informàtica en molts centres de formació professional on faltaven professionals i on els docents continuen podent fer més hores lectives de manera voluntària a canvi d'un complement salarial. El dèficit de professors de català rau, per a la UGT, en el fet que els currículums de filologia són tan poc atractius que són incapaços d'atreure estudiants joves, ja que no han introduït matèries modernes que puguin ser atractives per a les noves generacions, com el llenguatge de les xarxes socials, explica Jesús Martín, filòleg català i responsable de FP del sindicat. A més, el sindicalista assegura que davant les condicions de sobrecàrrega del professorat, els universitaris s'estimen més descartar la docència i optar per altres sortides professionals.

Una solució per salvar la manca de vocacions de filòlegs catalans podria ser la de fomentar dins de la mateixa facultat o a la de Ciències de l'Educació eines per afavorir la sortida de la docència, evitant, diu Martín, que els aspirants hagin de cursar cap màster, excessivament cars. "Hi ha una exigència i un mandat de la societat de voler ser atesa en català", afirma el responsable de la UGT, però la falta de professors i el fet que als cicles formatius no hi hagi cap assignatura de català aboca al fracàs el coneixement del català. "Per què les zones tensionades lingüísticament no fan cursos de català a dins dels centres de FP? Si no es fa un esforç, el català morirà", vaticina.

Arrenca el curs a la FP

D'altra banda, tots els alumnes que han començat un curs de Formació Professional de grau mitjà i que provenien de l'ESO, de Batxillerat o de formació per a adults han pogut fer-ho des del primer dia amb plaça assignada, segons el Govern. Comptant tots els alumnes, també els nous, s'han matriculat més de 42.600 estudiants a algun grau mitjà i vora un miler (959) han quedat sense assignació. Als graus superiors, hi ha 34.003 alumnes que han obtingut plaça i 879 que s'han quedat sense. Ara es treballa per poder-los reubicar. De fet, segons la conselleria, hi ha 7.300 vacants de grau mitjà i una xifra molt similar de places buides en graus superiors.

stats