Educació

El Govern vol reduir les places de FP reservades al batxillerat per potenciar-ne l'accés des de cicles

La proposta de modificació de quotes es discutirà aquest divendres amb sindicats i empreses

ARA
3 min
Imatge del taller de formació professional de l'Escola del treball

BarcelonaDe cara a potenciar l'accés a la formació professional (FP) superior dels alumnes de cicles formatius de grau mitjà, el departament d'Educació proposarà augmentar la quota de places reservades a aquests perfils tècnics en detriment de les que es guarden per a estudiants procedents de batxillerat. Segons ha avançat Efe, la conselleria plantejarà en la pròxima reunió de la comissió rectora de Formació i Qualificació Professionals que la quota per als estudiants de grau mitjà passi del 20% actual al 40%, mentre que la dels alumnes de batxillerat es redueixi del 60% al 45%. La proposta, que pràcticament equipara els percentatges de reserva, es traslladarà a l'òrgan rector de planificació i avaluació de les polítiques de FP el divendres 26 de gener, segons informen fonts del departament, que matisen a l'ARA que aquests percentatges encara podrien canviar. "El departament està treballant amb tots els col·lectius implicats per l'aplicació de la normativa bàsica de l'Estat", expliquen.

Avui dia, els estudiants de FP de grau mitjà només tenen reservades el 20% de les places d'accés al grau superior, mentre que el 60% es reserven per als alumnes procedents de batxillerat. L'altre 20% restant és per als estudiants que han cursat altres estudis i han de passar un examen per accedir-hi. La normativa estatal que ho regula, el reial decret 659/2023, fixa que fins al 85% de les places d'accés al grau superior de FP s'han de reservar, però atorga certa flexibilitat a les comunitats perquè decideixin en quins percentatges. "El reial decret no deixa gaire marge i té establerts els percentatges aproximats per a cada cas. El departament fa una proposta per tal que els alumnes que procedeixen de la via tècnica tinguin el màxim accés a les places oferides", expliquen fonts governamentals.

La reunió d'aquest divendres servirà per compartir amb les organitzacions empresarials i sindicals més representatives la proposta de modificació de percentatges. De moment, i en declaracions a Efe, el responsable del sector de la FP d'UGT, Jesús Martín, ha valorat que una reserva del 40% encara és “insuficient”, i per això diu que proposarà que la xifra arribi “com a mínim” fins al 50%. En canvi, afegeix, demanarà que la reserva de places per als alumnes de batxillerat sigui del 35%. “No podem continuar primant l'alumnat provinent de batxillerat i menyspreant les competències professionals”, afirma.

A parer de Martín, mantenir els percentatges actuals és una “contradicció” respecte al nou currículum que s'aprovarà el pròxim curs i que farà que “tota la FP passi a tenir caràcter dual”. El representant sindical insisteix que els alumnes de batxillerat “no han fet ni una hora de pràctiques” i que el Govern "hauria d'abaixar substancialment el percentatge de places destinat fins ara a [aquest] alumnat". En aquest sentit, subratlla que la preinscripció “ha de valorar la continuïtat formativa”, i per això també advoca per augmentar les places reservades a qui tingui reconegudes les competències professionals i hagi superat un curs o prova d'accés.

Els problemes de la FP

L'Agència Pública de Formació i Qualificació i els departaments d'Educació i Treball alertaven a l'estiu que els principals problemes de la FP a Catalunya són, d'una banda, que queden places buides en estudis d'oficis estratègics i, de l'altra, que els estudiants troben massa traves per acreditar la seva qualificació. A més, deien les autoritats, els joves no se senten atrets pels estudis que tenen més inserció laboral. Tot i que aquest curs gairebé 100.000 alumnes catalans van sol·licitar fer un grau de FP –l'interès per aquesta opció formativa no para de créixer i per primera vegada el batxillerat ha perdut alumnes–, a l'inici de curs van quedar més de 14.000 vacants. 

El Govern vol potenciar la FP perquè, cada vegada més, el mercat laboral reclama perfils tècnics mitjans especialitzats, especialment en sectors com el metal·lúrgic, l'energètic i la indústria alimentària. Segons l'Informe General de Prospectiva 2023-2026, des d'avui fins al 2030, les famílies professionals de FP on es necessitaran més treballadors qualificats són la instal·lació i el manteniment; la sanitat; l'hostaleria i el turisme; la informàtica i les comunicacions, i l'electricitat i l'electrònica. En canvi, les professions d'esteticistes o modistes tindran menys sortida laboral. 

Ocupacions on falten més treballadors

  1. Treballadors especialitzats en electricitat i electrotecnologia (76,9% dels municipis)
  2. Soldadors, planxistes, muntadors d'estructures metàl·liques, ferrers, fabricants d'eines i similars (75,4% dels municipis) 
  3. Treballadors assalariats dels serveis de restauració (69,2% dels municipis)
  4. Treballadors que tenen cura de les persones en serveis de salut (63,1% dels municipis)
  5. Cambrers i cuiners propietaris (61,5% dels municipis)
  6. Mecànics i ajustadors de maquinària (61,5% dels municipis)
  7. Altres treballadors que tenen cura de les persones (50,8% dels municipis)
  8. Tècnics de les tecnologies de la informació i la comunicació (50,8% dels municipis)
  9. Tècnics de les ciències i de les enginyeries (47,7% dels municipis)
  10. Mecànics de precisió en metalls, ceramistes, vidriers, artesans i treballadors de les arts gràfiques (44,6% dels municipis)
stats