Les escoles Viaró i Camp Joliu perdran la subvenció a l'ESO perquè mantindran els alumnes separats per gènere

Els centres diuen a les famílies que no els apujaran les quotes "el curs que ve"

3 min
El cartell de l'Escola Viaró, a Sant Cugat, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaFinalment seran dues les escoles catalanes vinculades a l'Opus Dei que mantindran nens i nenes separats a l'ESO i que, per tant, perdran la subvenció de la Generalitat i passaran a ser privades a l'etapa de secundària: l'escola Viaró, de Sant Cugat i només masculina, i Camp Joliu, de l'Arboç, que té nois i noies però en classes separades. El departament d'Educació va confirmar la setmana passada en roda de premsa que no els renovarà el concert educatiu perquè no han comunicat cap canvi i separar per sexes a l'escola contradiu la Lomloe (la llei Celaá), que prohibeix explícitament que aquests centres rebin fons públics. 

"De les 10 escoles que ara separen per sexes, vuit han manifestat que acaten la disposició addicional 25 de la Lomloe i faran escolarització mixta el curs que ve", va explicar dijous el director general de centres concertats, Ramon Montes. Aquests vuit centres són: La Farga (fins ara només de nois), La Vall (fins ara només de noies), Institució Tarragona (formada pels centres Aura, de noies, i Turó, de nois) i Les Alzines (de noies), Bell-lloc del Pla (de nois), Canigó (de noies), Xaloc (de nois) i Pineda (de noies). 

Se sumen, així, al que ja han fet altres centres que, a causa de la pèrdua d'alumnat i el risc de quedar-se sense concert per no omplir prou els grups, havien anat barrejant nois i noies –també a primària–, com en el cas de les escoles d'Igualada (Montclar i Mestral), de Lleida (Terraferma i Arabell) i de Terrassa (Airina). Aquests vuit centres van sol·licitar la renovació de concerts assegurant que canviaran de model, però Educació va al·legar que "necessitava proves i evidències" que la no separació "és real", i va demanar més documentació als centres, com la circular en què s'informa les famílies o l'acord del claustre i el consell escolar. 

"Viaró no pot renunciar a aquest tret fonamental"

Fa només cinc anys a Catalunya hi havia en total 16 centres educatius concertats que separaven per sexe i que rebien uns 30 milions d'euros de subvenció cada any. El curs que ve en seran dos: en l'imminent decret de concerts que el departament ha de publicar abans que comenci la preinscripció (9 de març) no hi apareixeran segur les escoles Camp Joliu i Viaró. "No tenim cap informació. No han presentat la sol·licitud per renovar el concert", va dir Montes. De fet, Viaró ha defensat en una circular a les famílies que des dels seus inicis ha optat per "l'educació diferenciada", en aquest cas, acceptar només nois, per "potenciar al màxim la personalització educativa". "Viaró no podria ser, ni oferir, el que és si renuncia a aquest tret fonamental del seu caràcter propi", diuen en el text, al qual ha tingut accés l'ARA. I tot i que admeten que "és molt probable que el departament d'Educació no renovi el concert a secundària", diuen que "el curs vinent" no s'incrementarà el cost per a les famílies. La quota mensual se situa sobre els 300 euros per alumne, sense tenir en compte la matrícula i els serveis de menjador o autobús.

L'escola Viaró va estar al centre de la polèmica fa uns anys, després que Inspecció de Treball proposés una multa de 50.002 euros per haver vulnerat el principi d'igualtat de tracte i d'oportunitats en l'accés al treball, arran d'una denúncia presentada per la CGT, per contractar només professors homes. Arran de la sanció, la majoria d'escoles de l'Opus van començar a contractar professorat femení, entre les quals també Viaró.

Una integració "progressiva"

En tot cas, la integració de nois i noies no serà fàcil. El departament, que des del principi ha dit que volia retirar la subvenció a aquestes escoles i ara amb la llei Celaá ha trobat la cobertura jurídica per fer-ho, diu que controlarà que la barreja de nens i nenes sigui efectiva en tots els centres que sí que han dit que volen canviar de model educatiu. A Igualada i Lleida, on l'edifici de nois i el de noies són molt a prop i les dues escoles formen part del mateix grup, ho han tingut relativament fàcil per passar a ser mixtes. El mateix pot passar a Tarragona. 

En canvi, serà més complicat a La Farga i La Vall, perquè, tot i que són complementaris, estan separats per 14 km; o a Girona, perquè l'escola de nois i la de noies no formen part del mateix grup empresarial. A més, es donarà la paradoxa que algunes famílies tindran els fills a Viaró, que continuarà sent masculina, i les filles a Canigó, que a partir del curs que ve vol escolaritzar nois. Tot plegat, un batibull de casuístiques que el departament vol controlar amb lupa però també amb paciència, conscients que el canvi serà "progressiu" i pot trigar uns anys a ser definitiu. El que està clar és que si perden el concert, el perdran per a tota l'etapa d'ESO i no només a 1r. 

stats