Sis escoles de l'Opus barrejaran nens i nenes a l'ESO per no perdre la subvenció

Només quedaran cinc centres a Catalunya que segreguen els alumnes per sexe

2 min
L'escola La Vall de Bellaterra, en una imatge d'arxiu

BarcelonaDe 16 centres educatius concertats que separaven els alumnes per sexe a Catalunya només en quedaran cinc. El grup Institució Familiar d'Educació, que gestiona deu escoles a Catalunya, ha anunciat que els grups d'ESO s'oferiran com a mixtes en la preinscripció del curs que ve. La mesura, avançada pel Diari de Girona, afecta els centres de La Farga de Sant Cugat del Vallès (fins ara només de nois), La Vall (fins ara només de noies), Institució Tarragona (formada pels centres Aura, de noies, i Turó, de nois) i Les Alzines (de noies), de Girona, i se suma al que ja havien fet els centres d'Igualada (Montclar i Mestral), de Lleida (Terraferma i Arabell) i l'Escola Airina, de Terrassa. L'escola fins ara masculina Bell-lloc del Pla, de Girona, també passarà a ser mixta, tot i que no forma part d'Institució Familiar. En total, doncs, quedaran cinc escoles a Catalunya que separaran els nens i les nenes, i són els que estan més vinculats a l'Opus Dei: Xaloc i Pineda, a l'Hospitalet; Viaró, a Sant Cugat; Camp Joliu, a l'Arboç, i Canigó, a Barcelona.

La decisió d'Institució s'explica per dos motius: d'una banda, la progressiva pèrdua d'alumnes, però sobretot per l'anunci del Govern de no renovar el concert a l'ESO i batxillerat a les escoles que separen per sexe els alumnes. Fa més d'un any el departament d'Educació ja va intentar retirar la subvenció als centres que segreguen per sexe a primària, però la justícia va tombar cautelarment aquella decisió i va obligar els membres del Govern a "abstenir-se" de fer qualsevol declaració o acte "que impedeixi" que les famílies que ho vulguin matriculin els seus fills en aquests centres. Per tombar el concert a les altres etapes s'ha hagut d'esperar fins ara perquè el febrer del 2018, aprofitant l'aplicació de l'article 155, l'Estat va renovar automàticament tots els concerts d'infantil, ESO i Batxillerat.

Així doncs, i tot i que la justícia sempre ha aturat qualsevol dels intents de la Generalitat de retirar aquestes subvencions, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va anunciar l'octubre passat que el Govern no renovaria els concerts d'infantil i ESO a totes aquestes escoles perquè "legitimen el sexisme". El Govern argumenta que, entremig, ha canviat la llei i ara hi ha cobertura jurídica per fer-ho: la nova llei d'educació, la Lomloe (anomenada llei Celáa), prohibeix donar diners públics als centres que segreguen per sexe, perquè estableix que les escoles "parcialment o totalment amb fons públics" han de desenvolupar "el principi de coeducació a totes les etapes educatives" i "no separaran l'alumnat pel seu gènere". És en aquest context que els centres vinculats d'alguna manera a l'Opus Dei s'han posat les piles per no perdre la subvenció.

El grup d'educació d'Institució Familiar d'Educació ja ho ha comunicat a les famílies: "Obligats, per tant, per la decisió del Govern de retirar el concert a l’ESO, i per tal d’evitar un greuge irreparable a les famílies i personal de l’escola, hem sol·licitat la renovació dels concerts per a 4 cursos –fins al 2025-26– de conformitat amb la disposició addicional 25 de la Lomloe, en el seu redactat actual", ha dit la directora de les Alzines en una carta a les famílies.

stats