Les escoles que separen els alumnes per sexe denuncien que retirar-los el concert és un "atac a la pluralitat"

Els centres comuniquen a les famílies que treballen "intensament" per defensar "amb fermesa" les subvencions

2 min
L'escola La Vall de Bellaterra és només de nenes. És un dels 17 centres diferenciats catalans.

BarcelonaEl nou intent del Govern de retirar el concert a les onze escoles de Catalunya que separen els nens i les nenes a classe ha revolucionat el sector educatiu. Malgrat que la conselleria ja va anunciar la intenció fa tres anys, l'aprovació de la nova llei d'educació estatal ha obert una nova escletxa perquè estableix que les escoles sostingudes "parcialment o totalment amb fons públics" han de desenvolupar "el principi de coeducació a totes les etapes educatives" i "no separaran l'alumnat pel gènere". Ara bé, com que aquesta part de la llei està recorreguda al Tribunal Constitucional, que encara no s'hi ha pronunciat, les escoles i famílies que porten els seus fills en aquests onze centres confien que l'anunci del Govern no tindrà gaire recorregut i, com ja ha passat abans, els tribunals l'acabaran anul·lant. Per a les famílies afectades, retirar el concert als centres que separen nens i nenes és un "atac a la pluralitat i la diversitat".

Ho ha dit en un comunicat la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures (Fapel), que considera intolerable que el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, digués que separar nens i nenes a l'aula era discriminatori, "augmenta els estereotips i legitima el sexisme". "És un greu insult i menysteniment a milers de pares i mares que volen educar els seus fills i filles en igualtat de condicions, amb equitat i en llibertat", han afirmat, i recorden que la Constitució deixa clar que tenen dret a ser finançades amb diners públics després que el TC avalés l'any 2018 les subvencions als centres que separen per sexe. "El que fa el Govern és discriminar els diferents, els que volen triar una escola diferent de la de titularitat pública, posant totes les dificultats perquè els pares i mares puguin exercir el seu dret fonamental", afegeixen. Per a aquestes famílies, tornar a anunciar la fi del concert seria una mena de cortina de fum del Govern per tapar el "fracàs" en les places de formació professional o problemes sense resoldre, com l'educació inclusiva.

De nou als tribunals?

Ara per ara, els responsables de les onze escoles, la majoria vinculades a l'Opus Dei, guarden silenci. Sí que han enviat una carta a les famílies en què els avancen que treballen "intensament" amb els advocats per continuar "defensant amb fermesa" el dret de les famílies a rebre la subvenció. Ara bé, no és fàcil portar-ho als tribunals ara mateix perquè de moment es tracta només d'una intenció política que no s'ha recollit en cap acord de Govern ni s'ha publicat cap decisió vinculant al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

A la circular que s'ha fet arribar als pares, les escoles també rebutgen "de manera contundent" les afirmacions de Cambray i diuen que "demostren un desconeixement profund de la realitat de l'escola diferenciada i menystenen les famílies que l'han escollit lliurement". Els centres afectats per la decisió són Canigó (Barcelona), Pineda i Xaloc (l'Hospitalet), Bell-lloc del Pla i Les Alzines (Girona), Institució Lleida (l'ARA va avançar que passava a ser mixta per la falta d'alumnes), l'Escola Campjoliu (l'Arboç) i Institució Tarragona, La Vall, La Farga i Viaró (Sant Cugat).

Un dels pocs suports que han rebut aquestes onze escoles l'endemà de l'anunci del Govern és el de Vox. El diputat Ignacio Garriga ha dit que "clubs esportius com el Barça i l'Espanyol, les federacions esportives, les botigues de roba o els gimnasos" també separen els homes i les dones.

Les 10 dates clau de la polèmica

16 de febrer de 2018

El govern espanyol renova els concerts a les escoles que segreguen per sexe amb el 155, malgrat que la CUP havia arribat a un principi d'acord amb JxCat i ERC per eliminar-ne el finançament públic. La mesura afecta als grups d'infantil i ESO.

10 d'abril de 2018

El TC avala les subvencions a les escoles que separen per sexe i posava fi a una llarga polèmica judicial, que al principi va liderar la Junta d’Andalusia. El 2012 el Tribunal Suprem els va donar la raó en avalar la decisió de la Junta de retirar els ajuts als nou centres andalusos que separen per sexe. Emparats per la Lomce, els col·legis van recórrer la sentència. El Suprem va fer-se enrere i, sense esperar el TC, va resoldre que els centres tenien dret a percebre les subvencions. El Constitucional va ratificar finalment aquesta doctrina.


25 de juny de 2018

L'ARA avança que una escola de l’Opus Dei serà mixta per primera vegada a l’Estat, després que dos col·legis d’Igualada es fusionessin per conservar els concerts i mantinguessin el vincle amb la prelatura.

26 de juny de 2018

L'aleshores conseller d'Educació, Josep Bargalló, anuncia que el Govern deixarà de finançar les escoles que separen per sexe.

14 de juliol de 2019

L'ARA explica que escoles de l’Opus recorren a fusions per mantenir els concerts, i que Educació ja els havia avisat que integrar centres masculins i femenins només a nivell administratiu és insuficient per rebre la subvenció.

26 de maig de 2020

El Govern retira el concert als 11 centres que separen per sexe però els dona un any de pròrroga abans de fer-ho efectiu. Dos anys després de l'avís de Bargalló, el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) feia oficial que no es renovarien els concerts educatius de primària als onze col·legis catalans que segreguen per sexe perquè "no compleixen el principi de coeducació per mitjà de l'escolarització mixta, que ha de ser objecte d'atenció preferent". Les escoles afectades diuen que recorreran la decisió perquè que es fonamenta en un argument "tècnic".

30 de juny de 2020

El jutge respon el recurs de les escoles afectades i demana a Educació que no posi traves a la matriculació a les escoles que separen per sexe i obliga els membres del Govern a "abstenir-se de qualsevol forma de via de fet o comunicacions a progenitors que impedeixi" que les famílies que ho vulguin matriculin els seus fills en aquests centres per al curs 2020-21.


5 de novembre de 2020

Es fa públic que la nova llei d'educació, la Lomloe, prohibirà que els centres educatius concertats separin els alumnes per sexe, una pràctica que a Espanya fan 87 centres. L'esmena acordada pel PSOE, Unides Podem i ERC estableix que les escoles sostingudes "parcialment o totalment amb fons públics" han de desenvolupar "el principi de coeducació a totes les etapes educatives" i "no separaran l'alumnat pel seu gènere". El primer text presentat pel PSOE només parlava de "prioritzar" la subvenció als centres que sí que barregin nens i nenes però no la prohibia explícitament als que no ho fessin.

23 de novembre de 2020

Finalment el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) dona la raó als 11 centres i, en un nou revés judicial per al Govern, obliga preventivament a renovar sis anys, i no només un, els concerts de primària. El Govern anuncia un recurs perquè manté la voluntat de suprimir la subvenció als centres de l'Opus.

12 d'octubre de 2021

En un discurs contundent, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, anuncia que el Govern no renovarà els concerts d'infantil i ESO als 11 centres que separen nens i nenes perquè són centres que "legitimen el sexisme". No hi ha cap acord de Govern oficial ni cap mesura publicada al DOGC que ho formalitzi.

stats