Explosió de contagis a les escoles: es doblen els grups confinats i es detecten 15.000 positius en un dia

Argimon diu que sense el canvi als protocols hi hauria 600.000 nens confinats, i no 93.000 com ara

3 min
El pati d'una escola de Barcelona en una imatge d'arxiu.

BarcelonaAlgunes dades posen de manifest l'explosió de casos que s'estan detectant en l'entorn escolar: en només un dia s'han detectat més de 15.000 alumnes contagiats, s'han gairebé doblat els grups confinats (de 78 a 158 en 24 hores) i prop del 7% de professionals que treballen als centres estan infectats. La situació està portant al límit els centres –absolutament desbordats per la gestió dels positius i les baixes laborals– i les famílies, que tenen molts dubtes sobre com procedir, amb canvis constants. Tot i això, el departament de Salut assegura que el protocol tira endavant. "El protocol a les escoles està funcionant. La presencialitat és un valor que volem defensar al màxim", ha afirmat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, hi ha posat dades: si se seguís confinant tot el grup quan es troba un positiu a l'aula, ara hi hauria 600.000 nens i nenes sense anar a l'escola. "I això seria un problema enorme de conciliació, diguem-ho clar", ha afegit. Ara mateix hi ha 93.826 alumnes i 7.409 docents confinats.

El principal canvi als protocols és que ara només es confina un grup quan hi ha almenys cinc casos, i no un com es feia en el primer trimestre i durant el curs passat. Així doncs, i fins i tot havent flexibilitzat les quarantenes, hi ha 158 cursos en què s'han detectat almenys cinc nens contagiats. En realitat, però, podrien ser més perquè quan el mestre no està confinat (està vacunat o ha passat el covid) no es comptabilitza com a grup aïllat.

En deu dies s'han trobat més casos que en tot el curs passat

Malgrat que a nivell global els contagis també estan desbocats –s'han infectat més de 700.000 persones per òmicron en 20 dies a Catalunya, l'11% dels catalans–, els centres educatius estan patint com mai abans: durant els últims deu dies s'han detectat més positius que tot el curs passat: 99.459 positius entre alumnat i personal docent i extern després de Nadal enfront dels 85.666 registrats durant tot el curs 2020-21, de setembre a juny. De fet, el boom de casos ha obligat a fer alguns retocs en el protocol perquè el sistema sanitari i farmacèutic tingui capacitat per canalitzar-los. L'última modificació, anunciada aquest dimecres, és ampliar de quatre a set dies el termini per fer tests d'antígens a les farmàcies quan hi ha un positiu en una aula i fer només una prova a cada alumne, encara que a la seva classe apareguin més positius aquella setmana. Aquest sistema, que és voluntari, ha permès practicar 160.000 tests ràpids que, en total, han detectat 11.500 casos positius durant la primera setmana de curs després de les vacances de Nadal que probablement no s'haurien diagnosticat perquè la majoria són asimptomàtics.

En realitat, però, no és d'estranyar que es trobin tants positius als centres: ara mateix els grups d'edat amb la incidència més alta són els de 0 a 9 anys (3.696 casos per cada 100.000 habitants en els últims 7 dies) i de 10 a 19 anys (3.995); és a dir, les franges d'edat de les persones que van a les escoles i als instituts tenen gairebé el doble de casos que la resta. Precisament els menors de 12 anys són el col·lectiu en què l'índex de vacunació és més baix: només el 37,6% de nens i nenes d'entre 5 i 11 anys estan vacunats –75.000 en total.

Segons el professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip, hi ha hagut una "falta de planificació" en els protocols escolars. En declaracions a Catalunya Ràdio, per molt que les farmàcies estiguin "sobrepassades", ha dit que no és "ideal" fer un test d'antígens 7 dies després d'un contacte. "Els tests s'haurien de fer els primers dies. Si una persona és positiva i no ho sap, hi ha risc que contagiï més gent", ha insistit.

Un jutge reconeix el permís remunerat per cuidar un fill confinat

Un jutjat de Logronyo ha reconegut el dret d'un pare a gaudir d'un permís retribuït per tenir cura d'un fill menor d'edat confinat per ser contacte estret d'un positiu de covid, a l'entendre que aquest és un “deure inexcusable", tal com recull el Codi Civil. La sentència dona així la raó al sindicat de funcionaris CSIF, que representava un funcionari interí de l'administració de Justícia de la Rioja, que durant cinc dies va haver de fer-se càrrec del seu fill de 14 anys durant la quarantena obligatòria sense possibilitat de fer teletreball. En un principi, el govern autonòmic li va denegar la demanda al treballador perquè aquest tenia pendents dies de vacances però ara el jutge considera que tenir cura del fill "no és enquadrable" dins dels dies per assumptes propis, i a més això suposaria una discriminació d'aquest treballador davant d'altres que sí que haguessin esgotat les vacances o dies lliures.

stats