Educació
Societat Educació 25/04/2023

Quan es deixarà de subvencionar les escoles de l'Opus que segreguen per sexe?

Tot i l'aval del Tribunal Constitucional i l'anunci del conseller, hi ha centres que ja ofereixen escolarització diferenciada per al curs que ve

3 min
L'escola La Vall de Bellaterra, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl Govern ha anunciat que retirarà les subvencions públiques a totes les escoles i instituts de Catalunya que separin els alumnes per sexe. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ho ha comunicat aquest dimarts després que la setmana passada el Tribunal Constitucional (TC) avalés la retirada dels concerts als centres que segreguin per sexe que marca la Lomloe, la llei d'educació espanyola. Davant d'aquest pronunciament i a falta que se'ls notifiqui la sentència per part del TC, Plaja ha confirmat que el Govern "presentarà recurs" contra les mesures cautelars que va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obligaven a mantenir la subvenció a aquests centres, però no ha concretat quan es farà, perquè caldrà esperar que els serveis jurídics del Govern tinguin a les mans la resolució i puguin analitzar-la. D'aquesta manera, a hores d'ara és molt poc probable que la mesura permeti començar el curs vinent sense que la Generalitat transfereixi diners a les escoles i instituts que continuen separant nois i noies. De fet, tant alguns centres com la mateixa patronal que engloba escoles i instituts que segreguen per sexe defensen que, com a mínim fins al 2026, continuaran rebent diners públics sense canviar de model.

L'any 2020 el Govern va denegar els concerts a les escoles de l'Opus de primària que segregaven i el 2022, als centres de secundària i segon cicle d'educació infantil. Però a l'hora de la veritat el TSJC va aturar totes dues mesures. Després d'un recurs dels centres va dictar una ordre cautelar en què ordenava que es mantinguessin les subvencions mentre decidia si la mesura del Govern era legal. Això ha fet que aquest curs hi hagi 11 centres que segreguen a primària i, com a mínim, quatre que separen nois i noies a secundària amb finançament públic. Segons ha pogut saber l'ARA, entre els centres de secundària que ofereixen escolarització diferenciada, n'hi ha dos que van comunicar al Govern que canviarien de model però que, al rebre les mesures cautelars, ja reconeixen obertament a les famílies que continuen segregant per gènere. A aquests cal afegir-hi els centres que de portes enfora diuen que ofereixen escolarització mixta però que de manera interna afavoreixen la separació d'alumnes emparant-se en la suposada falta de demanda (si obren un grup mixt, per exemple, només hi van nois i Educació no pot obligar les famílies a escolaritzar els fills en un grup o l'altre).

A més, tot i que amb l'avís de denegar subvencions es va aconseguir que aquest curs vuit instituts fessin el canvi de model (per no perdre el concert), a la preinscripció per al curs vinent els centres que s'havien fet enrere han tornat a oferir escolarització diferenciada gràcies a les mesures cautelars del TSJC. D'aquesta manera, el curs que ve separaran per sexe a secundària els centres del Canigó, Pineda, Xaloc, Bell-lloc del Pla, Les Alzines, Institució Tarragona, La Vall i La Farga, que oficialment havien canviat de model, i les escoles Viaró i Camp Joliu, que aquest curs ja havien mantingut la diferenciació per gènere.

En aquest sentit, des de la Confederació de Centres Autònoms d'Ensenyament de Catalunya (CCAEC), la patronal que engloba els centres educatius que opten per la segregació de gènere, asseguren a l'ARA que els concerts estan garantits com a mínim tres cursos més. El seu president, Carlos Camí, argumenta que "la sentència del TC no afecta les mesures cautelars concedides pel TSJC". A més confien que entre el temps que passi mentre es notifica aquesta sentència i que el Govern la pugui esgrimir davant del TSJC la possible pèrdua de concerts no arribi a curt termini. Alhora, defensen que quan es tornin a concedir els concerts (d'aquí tres anys) s'adaptaran a la llei orgànica que hi hagi en aquell moment.

20 anys d'intents

Aquest dimarts el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha informat el Govern de l’històric de mesures que s’han emprès per acabar amb l’escolarització diferenciada. Fonts d'Educació expliquen que el primer intent de deixar de subvencionar els centres educatius que separen nois i noies va ser el 2004. En els gairebé 20 anys que han passat des d'aleshores Catalunya ha tingut sis governs i nou consellers d'Educació, una nova llei d'educació catalana (LEC), diversos intents de retirar subvencions aturats per la justícia, l'aplicació de l'article 155, l'aprovació de la Lomloe i l'últim aval del TC.

20 anys per treure subvencions als col·legis de l'Opus

2004: Primer intent

Educació denega el concert al 6% dels centres concertats per “motius tècnics” i fa bandera de defensar el requisit que als centres educatius no es fa selecció d’alumnes. La decisió no prospera perquè no té aval jurídic.

2009: S’aprova la llei d’educació de catalunya (LEC)

La LEC estableix que "el principi de coeducació per mitjà de l’escolarització mixta ha de ser objecte d’atenció preferent".

2018: Renovació automàtica de concerts

Amb l’aplicació de l'article 155 per part del govern espanyol s’aproven automàticament els concerts d’ESO i batxillerat.

2020: Segon intent

El mes de maig del 2020 el conseller d'Educació, Josep Bargalló, comunica que no es renoven els concerts de primària als centres que segreguen per sexe. Sis mesos després el TSJC dicta que cautelarment s'han de mantenir les subvencions.

2021: Cambray anuncia que es retiraran els concerts als instituts

El conseller d’Educació Josep Gonzàlez-Cambray anuncia que es retirarà les subvencions als instituts que segreguin per sexe a partir del curs següent.

2022: Canvi de model generalitzat

El curs comença amb tots els instituts oferint escolarització mixta, exceptuant les escoles Viaró, de Sant Cugat del Vallès, i Camp Joliu, a l'Arboç, que continuen amb el mateix model i porten el cas als tribunals. El TSJC els dona mesures cautelars i continuen rebent subvencions.

2023: El TC avala la Lomloe

El Tribunal Constitucional avala la Lomloe, que estableix que "els centres que siguin finançats totalment o parcialment amb fons públics desenvoluparan el principi de coeducació a totes les etapes educatives [...) i no separaran l'alumnat per gènere".

Ara caldrà veure de quina manera i quan el Govern fa el següent pas per aconseguir que les escoles i instituts que separen nois i noies deixin de rebre finançament públic. Més enllà de les cautelars imposades pel TSJC, l'alt tribunal català ha d'entrar en el fons de la qüestió i dictaminar si donen per bona la decisió acordada per la Generalitat. Fonts del TC consultades per aquesta redacció recorden que el TSJC està vinculat a les decisions del Tribunal de Garanties i, per tant, els magistrats haurien d'avalar la mesura del departament d'Educació de retirar el concert a tots els centres que segreguen per sexe, tal com marca la Lomloe.

stats