Educació

Educació denega finalment la subvenció a les dues escoles de l'Opus que no seran mixtes

El Govern dona per bones les sol·licituds dels vuit centres que ara deixaran de separar nens i nenes

4 min
L'Escola Xaloc de L'Hospitalet és un dels centres que passarà a ser mixte.

BarcelonaEl departament d'Educació ha publicat aquest dilluns l'esperada resolució que renova les subvencions dels cursos d'infantil i ESO de les escoles concertades de Catalunya. I, fent oficial l'anunci que va fer fa uns mesos la conselleria, s'han denegat finalment els concerts als dos únics centres vinculats a l'Opus Dei que no han comunicat al Govern que barrejaran nens i nenes. Així doncs, les escoles Viaró, de Sant Cugat del Vallès, i Camp Joliu, a l'Arboç, perden el concert a la secundària perquè no són mixtes. A Catalunya, doncs, quedaran dos centres educatius que segreguen els alumnes per raó de gènere.

La resolució, que ha sortit aquest dilluns al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), informa que Viaró, malgrat tot, havia demanat la subvenció per a 12 unitats (tres línies per cada curs d'ESO) i Camp Joliu per a 16 (quatre línies per curs), però tindran 0 línies concertades del 2022 al 2026 perquè "el centre no desenvolupa el principi de coeducació" que marca la llei estatal d'educació, la Lomloe. Des de Viaró ja es va comunicar a les famílies que des dels seus inicis el centre ha optat per "l'educació diferenciada", en aquest cas, acceptar només nois, per "potenciar al màxim la personalització educativa". "Viaró no podria ser, ni oferir, el que és si renuncia a aquest tret fonamental del seu caràcter propi", deien en el text, al qual va tenir accés l'ARA. I tot i que admetien que "és molt probable que el departament d'Educació no renovi el concert a secundària", van assegurar que "el curs vinent" no s'incrementarà el cost per a les famílies. 

En canvi, el Govern ha renovat els concerts als altres vuit centres catalans que separaven els nens i les nenes i que ja havien comunicat a la conselleria que faran "escolarització mixta" a partir del curs que ve. Es tracta dels centres La Farga (fins ara només de nois), La Vall (fins ara només de noies), Institució Tarragona (formada pels centres Aura, de noies, i Turó, de nois) i Les Alzines (de noies), Bell-lloc del Pla (de nois), Canigó (de noies), Xaloc (de nois) i Pineda (de noies). Se sumaven, així, al que ja han fet altres centres que, a causa de la pèrdua d'alumnat i el risc de quedar-se sense concert per no omplir prou els grups, havien anat barrejant nois i noies –també a primària–, com en el cas de les escoles d'Igualada (Montclar i Mestral), de Lleida (Terraferma i Arabell) i de Terrassa (Airina).

30 milions d'euros públics

Amb l'anunci al DOGC, el Govern dona per bones, doncs, les "proves i evidències" que el departament d'Educació va demanar a tots aquests centres per assegurar-se que realment canviaran de model educatiu. Entre altres documents, la conselleria va reclamar la circular en què s'informa les famílies o l'acord del claustre i el consell escolar. Així, el Govern sí que ha allargat la subvenció per a totes les línies que han demanat aquests centres, que durant molts anys havien separat nens i nenes. En total, les 16 escoles que segregaven per sexe rebien uns 30 milions d'euros públics cada any.

Tot i això, des del departament sempre han dit que la integració de nois i noies a aquests centres no serà senzilla. A Igualada i Lleida, on l'edifici de nois i el de noies són molt a prop i les dues escoles formen part del mateix grup, ho han tingut relativament fàcil per passar a ser mixtes. El mateix pot passar a Tarragona. En canvi, serà més complicat a La Farga i La Vall, perquè, tot i que són complementaris, estan separats per 14 km; o a Girona, perquè l'escola de nois i la de noies no formen part del mateix grup empresarial. A més, es donarà la paradoxa que algunes famílies tindran els fills a Viaró, que continuarà sent masculina, i les filles a Canigó, que a partir del curs que ve vol escolaritzar nois. Tot plegat, un batibull de casuístiques que el departament vol controlar amb lupa però també amb paciència, conscient que el canvi serà "progressiu" i pot trigar uns anys a ser definitiu.

En tot cas, el departament d'Educació ja fa temps que batalla per retirar la subvenció a aquests centres. Fa més d'un any ho van intentar fer amb els concerts de primària, però la justícia va tombar cautelarment aquella decisió i va obligar els membres del Govern a "abstenir-se" de fer qualsevol declaració o acte "que impedeixi" que les famílies que ho vulguin matriculin els seus fills en aquests centres. Per tombar el concert a les altres etapes s'ha hagut d'esperar fins ara, perquè el febrer del 2018, aprofitant l'aplicació de l'article 155, l'Estat va renovar automàticament i fins al 2022 tots els concerts d'infantil, ESO i batxillerat. Malgrat que la justícia sempre ha aturat els intents de retirar aquestes subvencions, amb l'entrada en vigor de la nova llei d'educació (anomenada llei Celaá) el Govern creu que té cobertura jurídica per fer-ho, perquè la normativa prohibeix explícitament donar diners públics als centres que segreguen per sexe. És en aquest context que els centres vinculats d'alguna manera a l'Opus Dei s'han posat les piles per no perdre la subvenció. Tots excepte dos.

stats