Educació

Hi haurà el doble de proves de competències bàsiques: se'n faran a 4t de primària i a 2n d'ESO

Els exàmens per avaluar el nivell dels alumnes seran més competencials i es corregiran al mateix centre

2 min
Una nova manera d’avaluar les competències bàsiques a la secundària A partir d’aquest curs 2018-2019  es faran servir qualificacions  qualitatives en lloc de quantitatives  L’equip docent avaluarà  les competències que es treballen  des de diverses matèries

BarcelonaEl departament d'Educació farà més proves per avaluar el nivell acadèmic dels alumnes. Si fins ara les proves de competències bàsiques es feien al final de cada etapa educativa (a 6è de primària i a 4t d'ESO), aquest curs també s'avaluarà el nivell als estudiants de 4t de primària i de 2n d'ESO. La novetat, que ha avançat El Periódico i han confirmat fonts del departament d'Educació a l'ARA, arriba poc després que s'hagi sabut que el nivell de català i castellà dels alumnes que acaben l'ESO és el més baix de l'última dècada.

Les noves proves, anomenades avaluació diagnòstica, es faran durant el mes d'abril a totes les escoles i instituts. Seran d'aplicació interna, és a dir, que seran els mateixos centres els que les faran i les corregiran (a diferència del que passa amb les competències bàsiques tradicionals, que són corregides per docents de centres diferents perquè no hi interfereixi la relació amb els alumnes). Segons Educació, aquests exàmens pengen de la nova llei d'educació (Lomloe) i tindran "un enfocament més competencial", perquè serà "una simulació de situació real" en la qual els alumnes hauran d'aplicar els coneixements adquirits. Es descarten, així, models de prova més memorístics.

Amb aquestes noves proves el sistema educatiu català dobla les avaluacions censals i passa a examinar els alumnes a la meitat i al final de cada etapa. Una novetat que, juntament amb les proves de competències orals que es van implantar el curs passat, ha de permetre "disposar de millors dades i avaluar millor els resultats educatius".

Els centres ja ho saben

Tot i que encara no s'han enviat les instruccions de la prova ni s'han fet les formacions als centres, diversos docents confirmen que sí que estaven al cas d'aquests nous exàmens. A més, el Consell Superior d’Avaluacions ja n'ha penjat a la seva pàgina web la informació i les dates.

Amb l'increment de proves, aquest curs escolar serà un dels que més avaluacions es faran a escoles i instituts perquè, a més de les competències bàsiques, les de competència oral i les de diagnòstic que organitza el departament d'Educació, els estudiants catalans també passaran una prova pilot de les proves internacionals PISA. A més, les direccions i el professorat de 1r, 2n i 3r d'ESO respondran les preguntes de l'enquesta TALIS que, promoguda per l'OCDE, vol saber la situació de cada sistema educatiu segons la percepció dels docents.

stats