L'anunci de la gratuïtat del P2 dispara un 20% les inscripcions a les escoles bressol públiques

La Diputació de Barcelona avisa que les expectatives generades pel Govern no es compliran perquè falten places

3 min
Les escoles bressol fan xarxa

BarcelonaUn dels grans anuncis de la legislatura en matèria d'educació ha sigut que el curs de P2 serà gratuït el curs que ve per a les famílies que duguin els nens a les llars d'infants públiques. La notícia ha generat unes expectatives tan grans que es podrien veure frustrades: així ho ha avisat la Diputació de Barcelona després de detectar que la demanda ha pujat un 20% de mitjana en set dels grans municipis de la demarcació. A Vilassar de Mar, les escoles bressol han rebut un 49% més d'inscripcions per a P2 (de 23 a 45), i a Terrassa o Santa Coloma de Gramenet l'augment ha sigut del 25%. A Manresa i Vilafranca també hi ha més sol·licituds, però en un percentatge més assequible, d'un 3%. Davant d'aquesta situació, la Diputació –governada pel PSC i Junts– ha avisat que l'augment de la demanda no es podrà cobrir perquè ja faltaven places públiques fins i tot abans de l'anunci. De fet, també hi ha hagut una pujada del 17% a P1 i del 12% a P0.

"Qui dirà a aquestes famílies que no han entrat a les llars d'infants? Els ajuntaments", ha dit Josep Monràs, el diputat responsable d'educació. Monràs ha sigut especialment crític amb el departament d'Educació, en mans d'ERC, perquè considera que l'anunci de la gratuïtat del P2 és enganyós: la conselleria, ha dit, pagarà entre el 40% i el 45% del cost de la plaça i, si bé és veritat que les famílies deixaran de pagar una quota, a la pràctica seran els ajuntaments els que acabaran assumint aquesta "falsa gratuïtat". "No es pot menysprear la feina que han fet els ajuntaments de tots els colors polítics", ha dit. Fins ara, el cost de la plaça escolar pública es dividia entre tres i ho pagaven, a parts iguals, les famílies, la Generalitat i els ajuntaments. A partir del curs que ve, la Generalitat assumirà la part que fins ara abonaven les famílies, de manera que el Govern pagarà uns 3.200 euros i els ajuntaments uns 1.600 per cada nen escolaritzat.

Segons la Diputació, la Generalitat no estarà pagant la part real que fins ara assumien les famílies, perquè el departament només finançarà el cost de les cinc hores d'escolarització i, en canvi, quedaran fora les factures dels subministraments, el manteniment, la neteja o els serveis de suport addicionals que necessiten els alumnes amb necessitats específiques. Monràs ha augurat que seran els municipis els que tornaran a assumir aquest cost extra, i ha alertat del risc que hi ha que es repeteixi la situació que es va donar fa anys, quan la Generalitat va generar un deute milionari amb els ajuntaments perquè va deixar de pagar el terç que li tocava. "No podem ser la caixa B de la Generalitat", ha dit Monràs, que ha recordat que el 90% de les places d'escola bressol són públiques. "Qui les ha creat i mantingut i ha pagat el sobrecost quan la Generalitat va retirar el seu finançament han sigut els ajuntaments, i cal respectar aquesta feina", ha dit el diputat i exalcalde de Mollet. A Catalunya hi ha 927 escoles bressol de titularitat municipal, 42 que són del departament d'Educació i 747 de privades (en total, les privades escolaritzen el 40% dels alumnes).

Demanen garanties per cobrir el cost

Des del món local també s'han mostrat "preocupats" perquè consideren que "no estan garantits" els recursos econòmics per mantenir la gratuïtat del P2 per a les famílies més enllà del curs que ve, atès que és una qüestió volàtil que depèn dels debats i acords parlamentaris. En aquest sentit, Monràs ha demanat a la conselleria "garanties de cobertura" de l'aportació de les famílies de P2 i seguretat econòmica per als pròxims anys. En relació amb les llars d'infants privades, on el P2 no serà gratuït, el diputat ha avisat que ara "estan en risc" i que perilla la seva viabilitat. De fet, quan es va anunciar la mesura, l'Associació Catalana de Llars d’Infants va admetre a l'ARA que les previsions de matrícules no eren bones i va alertar que, "si no poden sobreviure", estan en risc uns 6.000 llocs de treball, la majoria ocupats per dones. "El Govern diu que fer gratis el P2 és una mesura molt feminista, però si totes aquestes dones perden la seva feina, on aniran a parar?", es preguntava Gerard Serra, responsable de la llar d’infants Picarol, de Sant Boi de Llobregat.

Des del Parlament, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat que la gratuïtat del P2 és "per a les famílies". "Som conscients que no estem fent universalitat", ha dit, i ha afegit que els ajuntaments "poden incrementar l'oferta pública". Cambray ha garantit que aportarà "el finançament i la subvenció" que li toca al Govern per cada plaça d'infantil (un terç del preu de la plaça) i que, en el cas de P2, rebran "els recursos d'escolarització" perquè les famílies no hagin d'abonar el terç que els correspon.

Crítiques pel "silenci" de la conselleria per l'abandonament escolar

El diputat d'educació de la Diputació, Josep Monràs, també ha criticat la conselleria per la manca de col·laboració amb la lluita contra l'abandonament escolar. En una atenció als mitjans, Monràs ha explicat que va oferir personalment al conseller d'Educació ampliar el programa de Noves Oportunitats Educatives, que ara es fa en 90 municipis, a tot el país però que la resposta del departament ha estat "el silenci". "Lamento que no s'hagi recollit la nostra petició de treballar junts amb el departament", ha dit. La Diputació també retreu a la conselleria que hagi fet un decret per xuclar les dades dels serveis socials municipals per detectar els alumnes vulnerables però, en canvi, els ajuntaments no puguin accedir a les dades sobre els alumnes que abandonen els estudis per treballar-hi de manera més personalitzada.

stats