Universitats
Societat Educació 20/02/2023

Laia de Nadal, nova rectora de la Universitat Pompeu Fabra

Substitueix Oriol Amat, que plega després d'haver complert només mig mandat

E. F. C.
2 min
Laia de Nadal, nova rectora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF)

BarcelonaLaia de Nadal, catedràtica del departament de medicina i ciències de la vida, és la nova rectora de la Universitat Pompeu Fabra en substitució d'Oriol Amat, que va anunciar per sorpresa que plegava i avançava les eleccions el setembre passat. La de Nadal era l'única candidatura que es presentava als comicis, que han comptat amb una participació del 17,55% (similar a la dels anteriors de fa només dos anys) i on la nova rectora ha obtingut un 58,2% dels vots ponderats per sector i un 72% de suports entre el professorat permanent de la universitat.

Guardonada amb el premi Icrea Acadèmia en diferents edicions, De Nadal actualment també codirigeix el Grup de Recerca en Senyalització Cel·lular afiliat a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona. A més, des del maig del 2021 ocupava el càrrec de vicerectora de transferència del coneixement a la UPF. La proclamació definitiva serà aquest 27 de febrer i el mandat serà de quatre anys.

La nova rectora serà la segona dona que ocuparà aquest càrrec a la universitat, després de Maria Rosa Virós, que va ser rectora entre el 2001 i el 2005. De Nadal pren el relleu d'Amat, que venia del departament d’economia i empresa. Va ser el mateix rector sortint qui va decidir plegar fa uns mesos, abans d'arribar a la meitat del mandat, al·legant que considerava ja complerts o en vies de complir-se els objectius que es marcava en el seu programa electoral.

De Nadal és llicenciada en veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i posteriorment va fer el doctorat en la mateixa disciplina, en l’especialitat de biologia molecular i bioquímica, l’any 2000. Més tard, va fer estades de recerca postdoctorals com a investigadora Ramón y Cajal a la Universitat Pompeu Fabra i a l’Escola Politècnica Federal (ETH) de Zuric.

stats