Educació
Societat Educació 30/09/2022

Oriol Amat plegarà com a rector de la UPF i avança les eleccions

El catedràtic d'economia, de 65 anys, ha anunciat que no tornarà a presentar-se als comicis de l'any vinent

ARA
2 min
Oriol Amat

BarcelonaUn any i quatre mesos després d'arribar al càrrec, el rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Oriol Amat, ha anunciat aquest migdia la voluntat d'avançar les eleccions al rectorat. També ha indicat que no optarà a la reelecció. L'anunci l'ha fet a l’executiva del consell de direcció i l'ha justificat pel fet que ara mateix ja s'han complert o estan en marxa els principals objectius que es va marcar en el programa electoral. A partir d'ara s'engega el procés per trobar-li relleu. Segons fonts de la UPF, les eleccions podrien ser el primer trimestre del 2023, abans que Amat arribi a l'equador del seu mandat.

Amb la futura Llei Orgànica del Sistema Universitari (actualment en tràmit parlamentari), els mandats dels rectors passen dels quatre anys actuals prorrogables a un de sol de sis anys i amb el topall a 70 anys. Això vol dir que Amat, de 65, no es podria tornar a presentar com a candidat.

Entre les mesures que durant la seva curta estada ha impulsat cal destacar la posada en marxa de l'anomenat Mercat del Peix, el nou complex de recerca i innovació centrat en biomedicina, biodiversitat i benestar planetari, la implantació del nou marc educatiu EDvolució per emfatitzar la qualitat i innovació docents i l’impuls de la transferència de coneixement de la universitat a la societat, mitjançant projectes com la plataforma UPFKnowledge i l’aposta per la creació de càtedres institucionals i d’empresa, que s’han doblat l'últim any, segons un comunicat de la mateixa UPF. A més, Amat ha subratllat en el seu anunci de retirada l’increment de la presència de la llengua catalana a la institució, així com el reforçament de l'àmbit internacional, sobretot després que la Comissió Europea hagi donat finançament per al projecte Eutopia MORE.

Tots aquests projectes tenen un termini llarg fins que estiguin plenament implementats i superen el seu mandat actual. Per això, Amat explica que ha optat per avançar les eleccions perquè "sigui un nou rector o rectora qui, amb un mandat complet al davant, pugui gestionar i culminar aquestes iniciatives amb èxit”.

Amat és rector des del 21 de maig del 2021 i és catedràtic d’economia financera i comptabilitat de la UPF des del 2001. Prèviament, havia ocupat el deganat de la Barcelona School of Management (UPF-BSM), va ser vicerector d’Economia, Sistemes d’Informació i Serveis, director del Centre de Qualitat i Innovació Docent i director del Departament d’Economia i Empresa de la UPF.

stats