Societat 18/03/2021

Tres anys d'obres i 92 M€ per convertir un pàrquing en un complex de recerca a la Ciutadella

Fins a 1.200 investigadors treballaran als tres nous edificis a l'antic Mercat del Peix, al costat de la UPF

2 min
El solar de l’antic Mercat del Peix, a la Ciutadella, que la UPF vol transformar en un espai de recerca, innovació i reflexió sobre el concepte de benestar planetari.

BarcelonaL'espai que ara ocupa un pàrquing de cotxes es convertirà el 2025 en tres edificis de recerca on treballaran 1.200 investigadors. Es tracta del solar on hi havia l'antic Mercat del Peix, al costat del campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, on s'ubicarà un edifici per a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), un per al BIST i un altre per a la mateixa UPF. L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dijous el Pla Especial Urbanístic i de Millora Urbana que ordena les parcel·les i defineix els nous usos i les característiques d'edificació. Malgrat que fa dos anys, quan es va presentar el projecte, estava previst acabar-lo el 2023 després d'una inversió de 70 milions d'euros, finalment el nou complex estarà llest el 2025 i costarà 92 milions, que aportaran el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Generalitat i l'Incasòl.

"És un projecte perquè tota la ciutat se senti molt orgullosa de ser una ciutat de ciència", ha reivindicat l'alcaldessa, Ada Colau, que ha volgut subratllar que el consens polític al consistori i entre administracions garanteix que governi qui governi el projecte tirarà endavant. "Serà una realitat, no té marxa enrere", ha deixat clar. Les obres començaran l'abril de l'any que ve i els primers investigadors, molts dedicats a la biomedicina i al benestar planetari, començaran a treballar-hi el primer semestre del 2025.

43.000 metres quadrats d'investigació

Els tres nous edificis, que ocuparan 43.000 m2, inclouran solucions integrades de gestió de l'aigua i dels residus i limitaran la contaminació acústica i ambiental. Està previst que al juny d'aquest any es triï el projecte arquitectònic guanyador de l'edifici del BIST, dedicat a la medicina personalitzada, mentre que la UPF i el CSIC en convocaran un de conjunt a finals d'any perquè els dos edificis tinguin una coherència estètica.

Precisament, en l’entorn de la Ciutadella ja hi ha moltes institucions de docència i recerca en el camp de la salut, com la seu a Espanya del Laboratori Europeu de Biologia Mol·lecular, el Centre de Regulació Genòmica o l’Institut de Salut Global de Barcelona. De fet, tot plegat s'emmarca en el macroprojecte de la Ciutadella del Coneixement, promogut per l’Ajuntament, la Generalitat i la UPF, que vol transformar l’entorn del parc en un referent científic a Europa.

El projecte urbanístic del Mercat del Peix s'ha donat a conèixer l'endemà de la presentació de la transformació del Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb l'anunci d'un parc de 20.000 metres quadrats que connectarà el campus i els veïns de la Mina amb el mar, i l'inici de les obres d'un nou edifici que permetrà acollir d'aquí uns dos anys pimes, start-ups i altres iniciatives orientades sobretot a la investigació i a la recerca del campus universitari.

stats