Recerca

Un parc de 20.000 metres quadrats connectarà la Mina amb la platja

Comencen les obres d'un edifici per acollir pimes i 'start-ups'

3 min
L'ubicació d'on s'aixecarà el nou edifici

BarcelonaLa transformació del Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) no s'atura. D'una banda, avui s'ha presentat el parc de 20.000 metres quadrats que connectarà el campus i els veïns de la Mina amb el mar; i, de l'altra, han començat les obres d'un nou edifici que permetrà acollir d'aquí uns dos anys pimes, start-ups i altres iniciatives orientades sobretot a la investigació i a la recerca del campus universitari.

La nova zona verda, que ajuda a posar ordre a aquesta part de la ciutat encara per desenvolupar, ha costat uns 3,6 milions d'euros i inclou un parc infantil i una pista de futbol i de bàsquet que podran utilitzar tant els veïns com la comunitat del campus. Amb aquesta operació també s’ha millorat l’actual pas sota la ronda Litoral cap als carrers de la Pau i l’avinguda de Francesc Botey, que porten cap a la platja del Fòrum, al costat de la depuradora. Pel que fa al nou edifici, s'aixecarà a la parcel·la E, que compta amb un sostre edificable de 7.235 metres quadrats, i tindrà capacitat per acollir fins a 700 persones. El maig del 2019 ja es va adjudicar el contracte per a la construcció i l'explotació d'aquest edifici a la UTE catalana Triple Hèlix. Està previst que les obres –hi participaran uns 800 treballadors– durin uns dos anys i que el projecte es posi en marxa a partir del març del 2023. El pressupost total de la construcció és de 16 milions d'euros.

Colau tirant sorra on es col·locarà la primera pedra.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que el nou campus de la UPC ja era un "èxit" i ha assegurat que l'espai "enriqueix l'entorn" i generarà "noves idees de negoci i un impuls econòmic". També ha subratllat que el campus té l'objectiu de lligar la recerca universitària i el món de l'empresa i el del treball. "Barcelona està molt orgullosa de ser una ciutat universitària de primer nivell", ha dit.

El conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, ha dit que si bé Catalunya era una "potència europea" en recerca, faltava millorar la connexió del món universitari amb l'empresarial. Així, ha celebrat el projecte del campus i ha assegurat que "generarà molts llocs de treball" en una de les zones amb "segurament pitjors indicadors econòmics i socials de Catalunya". També ha tingut un record per a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont –que va assistir a l'inici de les obres del campus– i ha subratllat la bona coordinació entre administracions. "En aquell moment no era tan clar que sortiria bé, i ara tothom vol venir cap aquí", ha dit Tremosa. El conseller també ha ressaltat que enguany totes les universitats públiques de Catalunya han tancat el curs amb dèficit zero i ha assegurat que en gran part ha sigut gràcies al ministeri d'Universitats.

A més d'aquests projectes, el juliol del 2020 la UPC i la Generalitat també van signar un acord per impulsar l'edifici de la parcel·la D, que comptarà amb una inversió de 20 milions d'euros i tindrà una superfície total sobre rasant de 10.670 metres quadrats. També es preveu que aquest 2021 es concreti l'impuls de les parcel·les L i M del campus, on se situarà el projecte Barcelona Energia i iniciatives d'economia circular de Barcelona Activa.

Actualment al complex ja hi ha quatre edificis en marxa: un de docència, dos de recerca i la residència per a estudiants, investigadors i docents. De fet, el campus de la UPC es va posar en marxa el setembre del 2016 amb 3.100 estudiants i 400 docents i investigadors, i amb una oferta de set graus, quatre màsters i quatre doctorats, centrada en les enginyeries biomèdica, elèctrica, electrònica industrial i automàtica, de l’energia, mecànica, química i de materials. A més de l’activitat docent, el campus té vinculats 41 grups i centres de recerca en diferents àmbits de l'enginyeria. Segons ha assegurat Colau, quan el campus estigui finalitzat es calcula que implicarà unes 15.000 persones.

Aquest espai d’innovació i coneixement, situat entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs, ja és un dels campus universitaris més potents de Catalunya, amb més de 150.000 metres quadrats de sostre edificable per acollir docència, recerca, innovació, activitat empresarial i serveis a la comunitat universitària. Les diferents administracions també tenen moltes esperances posades en la possibilitat que el campus tingui un impacte important en el territori i sigui un motor de transformació social i econòmica.

stats