Educació
Societat Educació 23/12/2023

Millorar la lectura amb IA: Així ho fa un videojoc universitari català

El projecte ha quedat finalista del programa d'emprenedoria SpinUOC i s'està provant en dues escoles barcelonines

3 min
Videojoc WIN

Barcelona"La pols del silenci ha arribat al planeta dels teus amics Luni i Rob i ha fet que no es puguin comunicar. L'única manera d'ajudar-los és aconseguir oralnita i lectonita". Aquesta és la missió amb la qual el videojoc WIN vol aconseguir motivar els nens d'entre tres i sis anys per, a poc a poc, ajudar-los a adquirir competències orals i lectores fent servir la intel·ligència artificial.

Per entendre com és el joc –que ha estat finalista del programa d'emprenedoria SpinUOC de la Universitat Oberta de Catalunya–, ens hem d'imaginar un videojoc de moviment d'una consola tradicional que fa que el jugador faci esport o organitzi competicions de ball al menjador de casa combinat amb els sistemes de reconeixement de veu de sistemes com l'Alexa d'Apple o els que fan servir els GPS dels cotxes. Tot plegat forma un videojoc amb diferents nivells en què es treballa la consciència fonològica, la morfosintaxi i el vocabulari fent que l'infant es mogui.

"Amb tantes pantalles a casa, els nens amb els materials didàctics tradicionals s'avorreixen, però també volíem fugir de la imatge de l'infant tirat al sofà tota la tarda jugant", explica Esteban Peñaherrera, estudiant del doctorat d'educació i TIC de la UOC i creador del videojoc. Tenint en compte aquesta percepció i sumant-li el fet que la neurociència ha conclòs que, com més sentits hi ha implicats en una activitat, amb més eficiència s’adquireix un aprenentatge, Peñaherrera ha creat el videojoc en el qual es treballen les habilitats lectores i orals mentre l'infant salta, corre, s'ajup i parla per anar passant de nivell.

Dintre el videojoc WIN hi ha tres mecàniques que combinen aspectes que ajuden a millorar la lectura i l'oralitat. Un d'ells treballa la consciència fonològica (la capacitat d'identificar i utilitzar fonemes i síl·labes), i fa que l'infant decideixi si paraules com casa i cara, per exemple, comencen igual i han de marcar amb la mà si és cert o no. En un altre nivell, el jugador ha de triar quina paraula no encaixa entre tres mots que comencen igual i un que no. Per fer-ho, l'infant ha de seleccionar una de les paraules que estan repartides per l'espai saltant, corrent cap a un cantó o un altre o ajupint-se. El joc també té en compte els beneficis de la lectura en veu alta i planteja reptes en què el jugador ha de dir paraules que comencin o acabin amb les mateixes lletres o amb els mateixos sons que el mot que es veu en pantalla. D'aquesta manera, els diversos reptes van pujant de dificultat en funció del nivell de l'alumne per acabar treballant l'ordre de les paraules d'una frase, el significat del vocabulari (per exemple, escollint quin dibuix és una rateta o un ratota) o els temps verbals, i es mouen per l'espai en funció de si un verb és en present, en passat o en futur.

El videojoc està ideat perquè, tot sol, vagi creant nous nivells de manera automàtica. "L'objectiu és que qualsevol persona que no tingui grans coneixements d'informàtica pugui omplir la base de dades del joc amb imatges, sons i paraules perquè el videojoc creï nous nivells personalitzats" detalla el creador.

Proves en escoles catalanes

Per tal de provar si es compleixen els dos objectius principals del joc –que els nens millorin les seves capacitats orals i lectores i que el videojoc sigui divertit i atractiu per a ells– Peñaherrera i la UOC han arribat a un acord amb dues escoles del barri del Poblenou de Barcelona per aplicar diverses metodologies entre les quals hi ha WIN. Durant aquest curs el provaran i, a partir d'aquí, s'introduiran noves millores amb el feedback dels professors, però també de les famílies que provaran el joc a casa. "Aquesta primera versió l'hem fet perquè s'hi pugui jugar només amb un ordinador amb càmera i micròfon, però el nostre objectiu és millorar-la per, en un futur, arribar a les grans consoles que hi ha al mercat", assegura el doctorand.

stats