Universitats

Polèmica a la UB pels missatges sexuals que el vicerector Jordi Matas hauria enviat a una alumna el 2016

L'episodi va tenir lloc quan el catedràtic encara no formava part del rectorat i era tutor del treball final de grau de la noia

ARA
2 min
Cartell de la Universitat de Barcelona (UB)

BarcelonaPolèmica a la Universitat de Barcelona (UB) després que hagin sortit a la llum uns missatges sexuals que el vicerector Jordi Matas hauria enviat a una alumna fa vuit anys. Segons ha publicat Eldiario.es, entre el 2016 i el 2017, quan Matas encara no formava part de rectorat, hauria estat anant darrere d'una alumna a qui havia de tutoritzar el treball final de grau.

Segons ha explicat la mateixa alumna al diari, la relació va ser gradual. Inicialment, el catedràtic i la noia només parlaven de temes acadèmics, però quan van anar passant les setmanes van començar a tenir una relació d'amistat i a veure's fora de la universitat. Va ser en aquell moment quan la relació va començar a incomodar la noia, perquè Matas hauria començat a enviar-li missatges pujats de to i a retreure-li que no li feia prou cas. La situació que descriu el diari hauria arribat fins al punt que el professor hauria confessat a l'alumna que havia tingut somnis eròtics amb ella.

El març del 2017 l'alumna va acabar denunciant el cas a la Unitat d'Igualtat de la UB i una comissió formada per tres homes va arxivar el cas. El llavors rector, Joan Elias, va concloure que la conducta del professor "havia pogut ser contrària als valors ètics i deontològics exigibles" al professorat de la UB, però la denúncia es va tancar únicament amb una reprimenda verbal contra el catedràtic.

Apartat durant les eleccions

Tres anys després de l'episodi, quan l'actual rector, Joan Guàrdia, es va presentar a les eleccions al rectorat, inicialment va comptar amb Matas dintre de la seva candidatura. La queixa d'alguns grups d'estudiants que coneixien el cas va fer que Guàrdia acabés apartant el catedràtic de les seves llistes. Tot i això, mesos després de guanyar les eleccions el rector va tornar a reincorporar Matas al seu equip com a vicerector de Relacions Institucionals, Comunicació i Política Lingüística, càrrec que avui encara ocupa.

Fonts de la universitat consultades per l'ARA han insistit en el fet que el cas en qüestió ja es va tancar l'any 2017 i que en aquell moment cap de les dues parts va presentar recurs davant la decisió de la comissió d'igualtat de la UB.

stats