Educació
Societat Educació 21/04/2023

Canvi de tendència: els estudiants de les Balears prefereixen les universitats de Madrid que les de Catalunya

Històricament els illencs preferien estudiar al Principat, però això va començar a canviar el curs 2019/20

3 min
Alumnes examinant-se de la selectivitat en una aula de la Universitat de Barcelona.

PalmaEl nombre d'estudiants de les Illes Balears matriculats en universitats catalanes és, d'ençà de fa tres cursos, inferior al nombre d'illencs que inicien estudis en centres de la Comunitat de Madrid. Les xifres aportades per la Universitat de les Illes Balears mostren com en els darrers anys s'ha trencat una tendència històrica. Aquest curs 2022-2023 són 394 els estudiants que han demanat estudiar a Madrid, mentre que els que ho han sol·licitat a universitats catalanes són 329. En els dos cursos anteriors la diferència era més exagerada. Si el curs 2021-2022 van ser 505 les sol·licituds per estudiar en universitats de la Comunitat de Madrid, les sol·licituds a universitats catalanes van ser 326. Pel que fa al curs 2020/21, la proporció va ser de 595 per 360, a favor dels centres madrilenys.

Per trobar un curs en què les sol·licituds a Catalunya superen les fetes a Madrid, s'ha de recular fins al 2019-2020, quan la proporció va ser de 494 per 414. Els cursos 2019-2018 i 2018-2017, el nombre de sol·licituds universitàries fetes a Catalunya van superar les 500, mentre que les fetes a Madrid no van arribar a les 450.

Sobre les causes d'aquest canvi de tendència, els responsables universitaris asseguren que pot tenir factors múltiples, però que no tenen prou dades per explicar-lo. "La universitat [de les Illes Balears] no fa enquestes demanant quins són els motius pels quals els joves illencs trien una universitat o l'altra", comenta el vicerector de Planificació Estratègica, Marcos Nadal.

"No només s'ha trencat la tendència a favor d'universitats de Catalunya, sinó que tant els centres catalans com els de Madrid han perdut un pes relatiu en la tria dels universitaris de les Illes Balears. És veritat que aquests dos territoris continuen sent els principals pols d'atracció, però al seu costat n'han sorgit d'altres que també són molt sol·licitats. Per exemple, les universitats valencianes han tingut aquest curs 167 sol·licituds procedents de les Illes, i en quarta posició s'hi troben les universitats andaluses, que han rebut 148 sol·licituds balears", explica el vicerector, per a qui aquestes xifres "demostren un canvi de tendència".

El problema del preu del lloguer

"Un dels factors és que és més barat estudiar a València o a Andalusia perquè el lloguer dels pisos i les quotes de les residències són més econòmics. A més, també s'ha de pensar que la societat en general es mou per modes, i de fa poc ençà entre els joves és atractiu anar, per exemple, a estudiar a Granada. Un estudiant ho diu a un altre, i d'aquesta manera es creen les tendències socials", explica Nadal, que també és professor del departament de psicologia de la UIB.

El nombre total de sol·licituds fetes des de les Balears a universitats d'altres territoris de l'Estat el curs 2022-2023 ha estat de 1.226. Un nombre significatiu d'aquestes sol·licituds, en concret 541, s'han fet per iniciar estudis que també ofereix la Universitat de les Illes Balears. "Matricular-se a una universitat de fora no és només perquè el centre més proper no ofereix els estudis triats, sinó perquè s'associa a una experiència vital i d'emancipació. A més, en el cas dels joves menorquins i de les Pitiüses, si les extensions de la UIB no ofereixen els graus desitjats, tant els és desplaçar-se fins a Mallorca com a altres destinacions", comenta el responsable de planificació estratègica de la UIB.

La UIB fa temps que fa feina per oferir els graus de ciències de l'activitat física i de l'esport, farmàcia i ciències del mar. "Tot i que no podem assenyalar una data, perquè això depèn dels tràmits amb l'ANECA (Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació), sí que podem dir que la implantació de ciències de l'activitat física i de l'esport és la que està més avançada. Encara no podem assegurar, però, que sigui l'any que ve", comenta Nadal.

El que sí que ha confirmat la UIB és que el curs 2023-2024 augmentaran les places a medicina i infermeria. A medicina es passarà de 60 a 69 i a infermeria, de 200 a 230. "Tots els estudis de la branca sanitària són molt sol·licitats, i el curs que ve podem créixer. Això no és una qüestió fàcil. Hi ha d'haver espai i recursos disponibles, que l'any que ve seran a primer curs, però així que avancin els estudis les necessitats s'han de fer extensives a tots els cursos", explica el vicerector.

stats