Societat Educació 29/09/2022

Vuit centres educatius hauran de mantenir el 25% de castellà per ordre del TSJC

El tribunal torna a contradir el Govern i insisteix que la nova normativa "no afecta de forma automàtica” les sentències prèvies

ARA
2 min
Multitudinaria manifestació en defensa del catala a les escoles

BarcelonaLa batalla judicial sobre el català a les aules continua. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ordena que es mantingui el 25% de castellà en sis centres educatius més, malgrat que la normativa aprovada pel Govern i pel Parlament impedeix aplicar percentatges a l'ensenyament de llengües, segons ha avançat RAC1. Amb aquests sis centres ja són vuit els que, segons el jutge, han de seguir complint amb el 25% de castellà perquè tenien sentències prèvies que ho avalaven. En total, 27 escoles a Catalunya aplicaven el 25% després que la família d'algun alumne ho hagués demanat amb èxit a la justícia. El canvi legal del Govern feia pensar que els percentatges de castellà a l'aula ja no podrien continuar aplicant-se, però el TSJC no ho veu així.

En la nova resolució, que afecta centres de Sant Pere de Ribes, Sant Esteve Sesrovires, Canet de Mar, Cubelles, Tarragona i els Pallaresos, el tribunal ha fet servir el mateix argument que la setmana passada per rebutjar la petició de la Generalitat de revocar la mesura cautelar en dos centres: conclou que les lleis aprovades pel Govern i el Parlament no afecten "de forma automàtica" (és a dir, ni anul·len ni contradiuen) les sentències prèvies del TSJC sobre el tema. Segons el tribunal, la nova regulació catalana sí que influeix en els nous projectes lingüístics que es facin a cada centre, però mentre això no passi “la mesura no resulta incompatible amb el nou marc normatiu”.

Els magistrats afirmen que les lleis aprovades al febrer resulten incompatibles amb la sentència del 25% i "no incideixen necessàriament" en aquestes mesures cautelars. De fet, el TSJC ha expressat els seus dubtes davant la constitucionalitat de la nova regulació, ja que "el dret individual a rebre l'ensenyament en castellà té base constitucional i està previst a la legislació bàsica estatal", malgrat que la nova legislació "no defineixi el castellà com a llengua vehicular".

L'Asamblea por una Escuela Bilingüe s'ha felicitat per la nova decisió del TSJC i irònicament ha expressat al seu compte de Twitter que "el senyor Cambray [conseller d'Educació] ho comentarà entusiasmat amb els directors" dels 27 centres educatius a les aules en què s'ha d'impartir el 25% de castellà després de peticions d'algunes famílies d'alumnes, a qui "ha tornat a convocar per parlar sobre el tema".

stats