Societat 04/10/2019

Els manters acusen Batlle de generar "patiment" a "centenars" de famílies amb l'operatiu policial contra el 'top manta'

Els venedors recorden que estan formats per treballar com a cuiners, arquitectes o agricultors

Ara
2 min
Diversos manters sostenen cartells amb la professió que exercien abans d'abandonar els seus països d'origen

BarcelonaQuan es compleixen dos mesos del macrooperatiu anti top manta, el Sindicat de Venedors Ambulants ha denunciat que el dispositiu que va activar el tinent d'alcalde Albert Batlle per fer-los fora està causant "patiment" i "dolor" a "centenars" de famílies que fa setmanes que no tenen ingressos. Ho han expressat en un dels punts on els manters venien els seus productes fins al juliol: la zona de Pla de Palau de la Barceloneta. Els venedors també han acusat l'Ajuntament d'haver-los “promès” solucions “socials” i, a l'hora de la veritat, “perseguir-los” amb un dispositiu de cent agents fixos que qualifiquen de “racista”.

A l’espera que es produeixi una nova reunió de negociació amb l’Ajuntament que encara no té data, el Sindicat també ha anunciat que es plantarà cada divendres a la sortida del metro de la Barceloneta per oferir-se a particulars o empreses que els vulguin contractar. Han recordat que la manta és “l’única” sortida que tenen quan arriben, però que tots tenen professions que exercien al seu país d'origen i voldrien tornar a treballar-hi: metges, electricistes, paletes, fusters o advocats i, sobretot, pescadors. Diuen que no volen delinquir i demanen que no se'ls vinculi amb la inseguretat, una postura que atribueixen al "racisme" de les administracions i al fet que són "pobres": "Des que ens van fer fora no ha baixat la violència o els robatoris". "El poder ens vol violents, però nosaltres sempre optarem per la lluita pacífica", han assegurat els portaveus.

El Sindicat considera que l'explotació dels recursos naturals dels països de l'Àfrica, com ara la pesca, i el colonialisme europeu han fet molt de mal i per això volen tenir dret a treballar del que saben fer. "Som refugiats econòmics", han afegit, i han explicat que estan disposats a treballar netejant edificis si d'aquesta manera obtenen el permís de treball.

Des de l'Ajuntament, l'equip de govern ha explicat que per al 23 d'octubre, o almenys abans que acabi el mes, està prevista una nova reunió amb el col·lectiu de manters per "donar continuïtat a les dues anteriors que van tenir lloc a mitjans i finals d'agost i mantenir el diàleg obert iniciat el passat mandat". "Aquestes últimes setmanes els equips municipals de les àrees vinculades tant a drets socials com a economia i treball han estat treballant en mesures per ampliar i millorar els mecanismes que impulsin alternatives sociolaborals a la venda ambulant no autoritzada. A la pròxima reunió es traslladarà al col·lectiu l’evolució d’aquests treballs", expliquen fonts municipals.

stats