Societat 15/01/2020

L'empresa on es va produir l'explosió defensa que van "seguir les instruccions" de les autoritats

El conseller delegat d'Iqoxe diu que han obert una investigació interna per determinar-ne les causes

Ara
2 min
Els Bombers refrigeren un tanc de la petroquímica de Tarragona l'endemà de l'explosió

BarcelonaL'endemà de l'explosió a una de les plantes de l'empresa Iqoxe, el seu conseller delegat, José Luis Morlanes, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per donar explicacions sobre l'accident. Un incendi que es va produir a les 18.41 h en una de les quatre plantes que té l'empresa, concretament, en un tanc de 20 tones que estava ple d'òxid d'etilè. Morlanes ha defensat que es va actuar seguint els protocols i de manera coordinada amb els Bombers de la Generalitat: "Tenim consciència que vam estar coordinats amb les autoritats i hem seguit les instruccions".

El conseller delegat ha assegurat que van fer "les coses bé". "És evident que vam informar de l'explosió [...], pocs minuts després ja havien arribat els Bombers", ha respost a preguntes dels periodistes. El Govern, però, està investigant si l'empresa va seguir els protocols de seguretat industrial establerts. L'incident, ha concretat, va produir-se a la unitat de derivats en unes instal·lacions que estan en marxa des del 2017. A hores d'ara, encara estan controlant el tanc que va explotar i els bombers tenen confinada la planta.

Morlanes ha admès el desconcert que va provocar el greu accident a les instal·lacions durant els primers minuts, sobretot quan van veure que no trobaven cinc companys de l'empresa després de la deflagració. El conseller delegat ha transmès el seu afecte a la família del treballador que ha mort i als treballadors ferits.

El Govern ha avançat que proposarà incorporar un sistema d'avisos d'emergència a la població per SMS que permeti alertar de situacions com la que es va viure aquest dimarts a la Canonja a través del telèfon mòbil. La Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) ha demanat que s'agilitzi aquesta mesura, que considera "més personalitzada i afinada". Els veïns reclamen que s'atualitzin els protocols d'emergència del Camp de Tarragona i les investigacions oportunes perquè l'empresa sigui sancionada si es demostra que ha estat negligent.

L'explosió va afectar vuit treballadors de l'empresa, un dels quals ha sigut localitzat mort aquest matí. Ahir ja es va confirmar la mort d'un altre home per l'ensorrament del sostre de casa seva al barri de Torreforta, a Tarragona, a més de tres quilòmetres del lloc de l'explosió, a causa de l'impacte d'una placa metàl·lica que va sortir disparada de la planta.

stats